SzP neće ići na sastanak sa Dodikom

1019

Nakon što je predsjednik Srpske Milorad Dodik pozvao lidere parlamentarnih stranaka na konsultacije pred posebnu sjednicu Narodne skupštine, na kojoj treba da bude razmatrana informacija o izvještaju iz 2004. godine Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice, iz PDP-a su potvrdili da im je Dodikov poziv stigao, ali da je neozbiljan.

– Prisustvovaćemo sjednici NS Republike Srpske koja je posvećena izvještaju o događajima u Srebrenici i veoma ozbiljno pristupamo ovoj temi. Poziv predsjednika Dodika je neozbiljan jer je u samom pozivu samo navedena satnica sastanka. Ako u toku dana ne bude konkretnih materijala ili zaključaka o kojima ćemo se usaglašavati, dnevnog reda sastanka i stava Vlade o ovom pitanju mi se nećemo odazvati ovom sastanku – rekao je Brčkalo.

On je naglasio da je ova sjednica Narodne skupštine i te kako zakasnila, ali da će se bez obzira na to, PDP ponašati odgovorno i u Parlamentu Srpske iznijeti svoj stav o temi.

– Ako ćemo ovom sjednicom spasiti makar jednu srpsku glavu, onda ona ima poentu. U suprotnom, ovo je samo još jedna tačka predizbornog folklora – dodao je Brčkalo.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da u ovoj partiji nisu iznenađeni što se predsjednici opozicionih partija neće odazvati na sutrašnje konsultacije kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

– Navikli smo na takvo njihovo ponašanje. Redovno se odazivaju na sastanke kod Bakira Izetbegovića, a kada ih poziva predsjednik Srpske uvijek nađu neki izgovor, kao što su i ovaj put našli izgovor u nedostatku dnevnog reda – naglasio je Kovačević.

On je naveo da je dnevni red jasan i da tu nema šta da se definiše.

– Riječ je o konsultacijama u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske koja se tiče povlačenja Izvještaja o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine, a koje su upravo te partije usvojile 2004. godine – poručio je Kovačević.

On je dodao da su opozicionim partijama pružili priliku da i na sutrašnjem sastanku, ali i na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, isprave tu “veliku grešku koju su napravili”.

– Do sada smo imali razumijevanja i vjerovali da su oni to uradili samo pod tim ogromnim pritiskom koji je tada postojao od međunarodne zajednice, ali očigledno da njihovi nalogodavci iz Sarajeva i dijelom iz međunarodne zajednice nemaju razumijevanje za bilo šta što je od koristi Republici Srpskoj – rekao je Kovačević.

On je istakao da je SNSD-u drago da to “sada zna u potpunosti i da to znaju svi građani Republike Srpske”.

Kovačević je dodao da su svoje prisustvo na konsultacije kod predsjednika Srpske potvrdili predstavnici institucija Republike Srpske, kao i lideri vladajućih partija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.