Svi poslanici DNS-a i SP-a ponovo dobili stranačko povjerenje!

791

Za razliku od SNSD-a, SDS-a i PDP-a, stranačko rukovodstvo DNS-a i Socijalističke partije kandidovalo je sve aktuelne poslanike i na ovogodišnjim opštim izborima, koji će se održati 7. oktobra.

Stranka Marka Pavića, koja trenutno u republičkom parlamentu ima sedam poslanika, većinu je stavila za nosioce listi, pa tako Duško Ivić predvodi DNS-ovu listu u izbornoj jednici jedan, Nedeljko Čubrilović, aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS, u izbornoj jedinici tri, Slavko Gligorić u izbornoj jedinici pet, dok Spomenka Stevanović predvodi stranačku listu u izbornoj jedinici sedam.

SNSD na izbore bez Kalabića, Davidovića, Vidakovića…

Od 35 aktuelnih poslanika SNSD-a u NSRS i PDPS BiH samo imena njih osam nećemo vidjeti na glasačkim listićima i 7. oktobra.

Među njima je i nekoliko zvučnih imena kao što su Dragoljub Davidović, bivši gradonačelnik Banjaluke, Marko Vidaković, potpredsjednik najveće stranke u Srpskoj, Miroslav Milovanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS te Drago Kalabić, svakako jedan od “najglasnijih” poslanika, koji se pored Narodne skupštine RS, u ranijem periodu oprobao i u bh. Parlamentu.

Opširnije čitajte OVDJE.

Neda Petrić, koja je u Skupštinu ušla sa liste DNS-a, ali kao član Šešeljevih radikala, a potom i formalno prešla u Pavićevu stranku, nalazi se na drugom mjestu u izbornoj jedinici šest. Loše nisu prošli ni Darko Banjac, koji je u aktuelnom mandatu u DNS prešao iz SDS-a, ni Milan Dakić, koji su zauzeli treću poziciju u izbornoj jedinici jedan, odnosno izbornoj jedinici šest.

Sa druge strane, DNS-ovi poslanici sa nivoa BiH, mahom bivši SDS-ovci, preskočiće ovogodišnje izbore. Na listama nove stranke neće se naći delegat u Domu naroda Ognjen Tadić, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Đorđo Krčmar i Borislav Bojić, ali ni Jovan Vukovljak, koji će ostati zapamćen da je u jednom mandatu stigao da napusti DNS, približi se SDS-ovom poslaničkom klubu a potom vrati u matičnu stranku.

Dragutin Rodić, aktuelni delegat DNS-a u Domu naroda BiH, nosilac je liste za Parlament BiH u izbornoj jedinici jedan.

Podsjećamo, sa liste DNS-a nakon izbora 2014. godine u Skupštinu je ušlo osam poslanika, među kojima i dvojica naprednjaka, Adam Šukalo i Goran Đorđić. Međutim, iako su podržali formiranje skupštinske većine ovaj dvojac nakon 100 dana prelazi u opoziciju u kojoj su ostali do danas. U međuvremenu im se, kako smo već spomenuli, priklonio SDS-ov Darko Banjac, pa su ostali na kvoti od sedam poslanika. Međutim, samo ih je pet u DNS-ovom poslaničkom klubu dok su Banjac i Duško Ivić, uz potpredsjednika NSRS Nenada Stevandića i Slavka Dunjića, takođe bivših SDS-ovaca, u klubu nazvanom Slobodni demokratski srpski klub (SDS-K).

Socijalistička partija RS takođe nije “precrtala” nijednog od svojih aktuelnih poslanika. Slobodan Protić nosilac je liste u izbornoj jedinici dva, Zdenka Gojković zauzela je drugu poziciju u izbornoj jedinici tri, dok se Dobrila Drinić-Malić našla na sedmom mjestu u izbornoj jedinici pet. Poslanički klub SP-a činio je i Dragan Ristić, član Šešeljevih radikala, dok ih je nedavno napustio Nedeljko Milaković, koji će se ove godine naći na SDS-ovoj izbornoj listi.

Nedeljko Milaković

Upravo je Milaković jedini poslanik SP-a koji je 2014. osvojio direktni mandat, čime je omogućio svojoj sada već bivšoj stranci da osvoji još četiri kompenzaciona i sa pet poslanika odigra bitnu ulogu u formiranju skupštinske većine, imajući u vidu da su tada dva suprostavljena politička bloka imala gotovo pa podjednak broj poslanika.

Kada je riječ o poslaničkom klubu koalicije “Domovina”, sva imena ćemo vidjeti na glasačkim listićima i ove godine, ali ona neće ići, kao prije četiri godine, u jednoj koloni. Admir Čavka, na ovogodišnjim izborima je kandidat SBB-a za potpredsjednika Republike Srpske, Mihnet Okić kandidat SDA za Parlament BiH, dok su Senad Bratić i Nedim Čivić nosioci listi koalicije “Zajedno za BiH”, odnosno Proevropskog bloka. Uz Bratića, na listi pomenute kolaicije naći će se ime i Ivane Lovrić, poznate po tome što se za četiri godine aktuelnog mandata niti jednom nije javila za riječ u Narodnoj skupštini RS.

Ovih poslanika nema na listama SzP-a

Mladen Bosić, Igor Ostojić i Momčilo Novaković samo su neka od imena aktuelnih poslanika Saveza za pobjedu u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji se neće okušati na ovogodišnjim izborima.

Ovaj savez, koji predvode SDS, PDP i NDP, ima 35 poslanika u NSRS i PDPS BiH te jednog delegata u Domu naroda BiH, a samo pet imena nećemo imati prilike vidjeti na glasačkom listiću 7. oktobra, kada se održavaju opšti izbori u BiH.

Opširnije čitajte OVDJE.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA