Sukobi na maršu neonacista u Berlinu

457

Najmanje jedan policajac je povrijeđen kada se 500 aktivista, uzvikujući “Nacisti napolje”, sukobilo sa istim brojem neonacista koji su marširali ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamjenika Rudolfa Hesa.

Mnogi radikalni desničari, obučeni u crvenu i bijelu odjeću, nosili su crveno-bijelo-crnu zastavu Trećeg rajha. Jedna grupa učesnika marša je nosila transparent na kom je pisalo: “Ni zbog čega ne žalim: Nacionalsocijalisti Berlina”.

Portparol berlinske policije izjavio je agenciji Rojters da ima izveštaja o povrijeđenima i da su neki učesnici kontrademonstracija gađali ultradesničare kamenicama i flašama.

Kako je naveo, najmanje jedan policajac je povrijeđen i sukobi još traju.

Radikalni desničari tradicionalno obilježavaju 17. avgusta 1987. kada se Hes objesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Špandau gde je služio doživotnu kaznu.

Marš je najprije trebalo da bude održan u Špandauu, ali su ga organizatori poslije premjestili u centar grada kako bi izbjegli kontramiting s lijevog političkog spektra.

U Špandauu se ranije okupilo samo 40-tak neonacista.

Neki od učesnika skupa su nosili natpise poput “Ubistvo ne zastarijeva”, aludirajući na to da Hes u 93. godini nije izvršio samoubistvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen, prenosi Hina.

Oba okupljanja obezbjeđivalo je oko 2.300 policajca.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA