Stigla nova opasna igrica za klince – Momo (VIDEO)

1466

Poslije “Plavog kita”, opasne igrice za djecu zbog koje je nekoliko stotina djece u svijetu izvršilo samoubistvo, a imala je “fanove” i kod nas, pojavila se nova igrica “Momo”, koja se širi preko popularne aplikacije “Watsapp”.

Igra je namijenjena najmlađim korisnicima, a posljedica igre takođe može da bude i samoubistvo, ukazuju stručnjaci.

Naime, igirca počinje tako što se korisnici izazivaju da kontaktiraju s Momom, likom žene zastrašujućeg, uznemirujućeg izgleda, sa veoma krupnim očima, za koju se smatra da je inspirisana horor lutkom japanskog umjetnika Midorija Hajašija koji, inače, nema nikakve veze sa igricom.

Kako prenose pojedini strani mediji, nakon što djeca kontaktiraju s Momom, zadaje im se serija ozbiljnih izazova, a ukoliko neki odbiju, slijedi kazna, i na telefon počnu da im stižu prijeteće poruke i zastrašujuće fotografije.

Bizarna igrica prijavljena je u Argentini, Meksiku, SAD, Francuskoj, Nemačkoj, Latinskoj Americi, a počela je da se širi i po Evropi, pa nije isključeno da postane opasnost i za djecu kod nas. Bi-Bi-Si (BBC) je prenio da se sumnja da je igrica povezana sa samoubistvom dvanaestogodišnje djevojčice iz Argentine.

Najbolji način da se spriječe tragični ishodi je prevencija, a stručnjaci ističu da je važno da roditelji obrate pažnju sa kim djeca komuniciraju, da razgovaraju sa njima i upozore ih na opasnosti koje ih vrebaju, ali i da škole i kompletna javnost skreću pažnju na takve stvari.

Savjeti za roditelje

Savjet za roditelje je da obrate pažnju na ponašanje svoje dece na internetu, podvlače sturčnjaci, i dodaju da su edukacija i prevencija ključni u borbi protiv zloupotreba novih tehnologija i opasnosti koje one potencijalno nose sa sobom, naročito kada su u pitanju djeca i mladi.

“Simptomi” po kojima se može primijetiti da dete možda igra neku od opasnih igrica su promjene u ponašanju, konstantno korištenje telefona, tableta ili računara, odbijanje komunikacije, ali i hrane i pića.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA