Sterilitet muči svaki peti bračni par u BiH

422

U BiH se svaki peti bračni par susreće problemom neplodnosti, a, osim velikih troškova za liječenje i vantjelesnu oplodnju, oni se suočavaju i sa nedostatkom psihičke podrške.

Rečeno je ovo večeras na predavanju o reproduktivnom zdravlju koje je organizovao Aktiv žena dobojske Socijalističke partije (SP).

Predsjednik dobojskog Aktiva žena SP-a Branislava Dević kaže da se u BiH svaki peti par susreće sa problemom steriliteta, te da je večerašnje predavanje o ovom problemu samo jedno u nizu u okviru projekta “Zajedno, sigurno i snažno u borbi protiv steriliteta”.

Ona je navela da u Doboju ne postoji organizacija, odnosno savjetovalište za ovaj problem koji je u porastu i da je namjera ove partije da se inicira njeno formiranje, s obzirom na to da dobojska lokalna uprava ne izdvaja sredstva za podršku bračnim parovima za vantjelesnu ili potpomognutu oplodnju.

Jedan od inicijatora formiranja takvog savjetovališta Aleksandara Sofrenić istakla je da je cilj da se parovi tokom pripreme za vantjelesnu oplodnju dobro pripreme, da budu mentalno zdravi, što će se pokušati kroz predavanja i radionice sa stručnim terapeutima.

Ona kaže da takvi parovi, osim velikih troškova, prolaze i kroz stres, pogotovo žene koje se izlažu jakim hormonalnim terapijama, kao i da ih eventualni neuspjeh dodatno emotivno slabi.

Na predavanju pod nazivom “Održavanje zdravlje žena-joga smijeha” govorila je doktor-radiolog Biljana Maksimović, koja je navela da se tokom dijagnostičkih usluga susreće sa problemima parova koji se pripremaju za vantjelesnu oplodnju i kod kojih je neophodno uticati na “pozitivno zdravlje”, posebno žene.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA