Šta vašim klincima treba za bezbrižnu igru na plaži?

579

Ljeto je najbezbrižnije doba za djecu. Bez vrtića i škole, uživanje u igri na suncu, na plaži i moru, na bazenu ili u vrtu. Međutim, da bi ljetne uživancije zaista bile bezbrižne važno je povesti računa o zaštiti osjetljive i nježne dječje kože od opasnih sunčevih zraka.

U prvih 18 godina života naša koža upije čak 80 odsto sunčevog zračenja i samo jedna opekotina u djetinjstvu može rezultirati melanomom u odrasloj dobi, jednim od najsmrtonosnijih i najraširenijih vrsta raka. Oštećenje kože je kumulativno (sabira se) i počinje već sa prvim izlaganjem suncu, zato nikada nije dovoljno rano započeti zaštitu dijetta od sunčevog zračenja.

Koža sve pamti

Zaštita kože u dječjem uzrastu može uveliko smanjiti rizik nastanka karcinoma kože kasnije u životu (čak do 80 odsto). Iako većina loših posljedica izlaganja suncu ne nastupa u djetinjstvu, nova medicinska istraživanja potvrdila su da je jako važno zaštititi djecu od
prekomjernog izlaganja UV zrakama, jer postoji povezanost između prekomjernog izlaganja suncu u djetinjstvu i nastanka kožnih tumora z6relim godinema, prije svega karcinoma, ali i malignog melanoma kože. Učestalo izlaganje suncu i sunčane opekotine u ranom djetinjstvu nose veliki rizik za nastanak melanoma kasnije tokom života (dovoljno je da dijete jednom do dvaput dobije sunčane opekotine pa da se rizik nastanka melanoma kasnije tokom života udvostruči).

Djeca su tri puta više izložena UV zrakama

Nezaštićeno izlaganje suncu je jako opasno za djecu sa svijetlom kožom, kosom i očima, djecu koja imaju tamnije madeže na koži te onu koja u porpdičnoj anamnezi imaju zabilježenu pojavu kožnog tumora, uključujući i melanom.

Zaštita od djelovanja sunca veoma je važna za djecu jer njihov obrambeni mehanizam još nije u potpunosti razvijen. Za razliku od kod odraslih, rožnati sloj je još tanak, što znači da nije stvorena dovoljno snažna barijera koja služi kao zaštita od UV zračenja, a ni sistem
pigmentacije još nije razvijen. Istovremeno je kod djece UV ekspozicija vrlo jaka. Zbog svojih aktivnosti na otvorenom, djeca su izložena trostruko većem UV zračenju od odraslih.

Pravila kojih se treba pridržavati

Bebe ne bi trebale biti izložene suncu jer njihovi prirodni zaštitni mehanizmi još nisu
formirani.

Djeca bi trebala izbjegavati sunce između 11 i 15 časova kada su njegove zrake najjače jer tada UVA i UVB zrake prolaze mnogo kraćim putem kroz atmosferu zemlje što ih čini značajno intenzivnijim. Čak ni kreme za sunčanje s visokim SPF faktorom ne mogu 100 odsto filtrirati UV zrake koje izazivaju ćelijska oštećenja u epidermalnim slojevima kože.

Djeca na suncu trebaju nositi zaštitnu odjeću i odgovarajuću kremu za sunčanje s visokim
zaštitnim faktorom čak i kad je oblačno. Birati gusto tkanu odjeću koja pokriva što više kože.

Djeca svijetle puti, riđe kose ili sa pjegicama osjetljivija su na opekotine jer njihova koža
proizvodi manje melanina koji štiti od UV zračenja.

Često se preporučuje da se djeca sa izraženim madežima na koži zaštite od sunca, jer su neki madeži potencijalno kancerogeni.

Ne štedite na kremi! Istraživanja su pokazala da ljudi obično koriste tek 1/4 količine kreme za sunčanje koja im je ustvari potrebna.

Nanosite kremu 20 minuta prije izlaganja suncu

Idealna rutina uključuje obilno nanošenje kreme za sunčanje na dječju kožu 20 minuta prije izlaganja da bi koža stigla da upije kremu za sunčanje. Savjetuje se kremom potpuno pokrije lice, uši i vrat, i posebno obratiti pažnju na područja koja se često zaboravljaju, poput koljena, te gornjeg dijela stopala.

Dermatolozi preporučuju dodavanje još jednog sloja kreme nakon 30 minuta da bi se osigurala potpuna prekrivenost i zaštita te novo nanošenje svaka dva sata, posebno nakon plivanja, znojenja ili sušenja peškirom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA