Šta se krije iza izgradnje benzinske stanice Hifa-Petrola u Banjaluci?

1755

Izgradnja benzinske pumpe kompanije Hifa–Petrol d.o.o. Sarajevo u banjalučkom naselju Lazarevo, izazvala je veliko interesovanje među vozačima u gradu na Vrbasu, jer je ovo jedna od rijetkih kompanija, izvorno iz Federacije BiH, koja svoj maloprodajni objekat otvara u najvećem gradu Srpske.

Iako je ova uspješna kompanija, sa prometom od nekoliko stotina miliona maraka na godišnjem nivou, dosadašnje poslovanje bazirala na teritoriji Federacije BiH, uz nekoliko objekata u Srpskoj, poput onog u Milićima ili Višegradu, izradnjom velike stanice postaće ozbiljan „igrač“ i na teritoriji Banjaluke.

Iz dobro obaviještenih izvora, portal SrpskaCafe saznaje da je osnovni razlog širenja poslovanja na tržište Republike Srpske, prvenstveno Banjaluke, osim klasničnog tržišnog, i učešće i „prolaz“ na tenderima javnih institucija sa ove strane entitetske granice.

– Da bi neka kompanija koja se bavi prometom nafte i naftnih derivata mogla učestvovati na tenderima naših institucija, često je uslov i da ima razgranatu maloprodajnu mrežu na teritoriji Srpske, prvenstveno Banjaluke, gdje su i smještene skoro sve javne institucije – navodi naš izvor i dodaje da je to jedan od osnovnih razloga zbog kojih kompanija Hifa–Petrol do sada nije ispunjavala osnovne uslove, ali da će se, po svemu sudeći, sada to i promijeniti.

S obzirom da se radi o preduzeću koje u svom vlasništvu ima četriri naftna terminala, kapaciteta 3 350 000 litara i dva plinska terminala, kapaciteta 600 000 litara, sigurno je da velike kompanije, poput Nestro Petrola, Super Petrola, slovenačkog Petrola ili Gazprom Petrola, dobijaju ozbiljnog konkurenta.

Vratimo li se nekoliko godina unazad, vidjećemo da na pumpama Hifa-Petrola ogroman broj institucija Federacije BiH, ali i nivoa BiH sipa gorivo u svoje automobile. Među njima su Lutrija BiH, pojedina ministarstva u Savjetu ministara BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Granična policija BiH, Centralna banka BiH, Elektroprivreda BiH, BH Pošta, Sudska policija FBiH, službe za zajedničke poslove i FBiH i BiH, Zavod FBiH Pio/MIO, Porezna uprava FBiH, Željeznice FBiH, brojni sudovi, osnovne i srednje škole, domovi zdravlja, ministarstva kantonalnih vlada…

Iako su sve ove institucije registrovane na teritoriji FBiH, postoje i one registrovane u Srpskoj, koje su putem javnih nabavki nabavljale proizvode od Hifa–Petrola, poput Ministasrtva unutrašnjih poslova RS, Pošta Srpske, Hidroelektrana na Trebišnjici, Hidroelektrana na Drini, Elektro Doboj, Doma zdravlja Banjaluka i Prijedor, kao i Elektroprenos BiH a.d. Banjaluka. Najviše ovih nabavki odnosilo se na kupovinu lož ulja.

Otvaranjem nove poslovne jedinice u Banjaluci, kako kaže naš sagovornik, možemo očekivati da će spisak Hifinih kupaca ubrzo narasti.

Redakcija SrpskaCafe-a

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA