Šta je Kubrick htio reći kroz “2001: Odiseja u svemiru”? (VIDEO)

495

Kultni film Stanleyja Kubricka “2001: Odiseja u svemiru” ove godine slavi 50. rođendan, a ne treba posebno isticati da je riječ o jednom od najuticajnijih filmova svih vremena i kultnom ostvarenju koje je tema raznih rasprava otkako se prvi put pojavio u kinima.

Jedna od ključnih tema svakako je enigmatični završetak o kojem je Kubrick odbijao da priča zbog straha da ne nametne svoje tumačenje jer je želio da gledaoci sami protumače ono što su vidjeli.

Međutim, nedavno je “otkriven” intervju iz 1980. u kojem reditelj vrlo jasno otkriva koja je bila njegova namjera i šta se zapravo događa u završnim trenucima filma.

Da podsjetimo, najveći dio filma pratimo priču o astronautima i njihovom pokušaju da obuzdaju podivljali brodski računar HAL, potom film iznenada mijenja tempo, a preživjeli astronaut Dave Bowman prolazi kroz zvjezdana vrata i nakon šarenog putovanja, koje bismo najbolje mogli opisati kao halucinaciju na LSD-u, završava u pomno dizajniranoj spavaćoj sobi.

Bowman se transformiše u stariju verziju sebe i u jednom trenutku, prikovan za krevet, pokušava da dodirne misteriozni monolit. Nakon toga pretvara se u “zvjezdano dijete”, fetus koji plovi svemirom i posmatra Zemlju.

U razgovoru s rediteljem Juni'ichijem Yaoijem, Kubrick otkriva svoju interpretaciju kraja.

– Pokušao sam ovo izbjeći otkako se film pojavio. Kad pričate o svojim idejama, ponekad zvuče blesavo, a kada ih dramatizujete, ljudi ih osjećaju. Ali hajde pokušaću. Ideja je bila da Bowmana otimaju entiteti slični bogovima, stvorenja od čiste energije i inteligencije, bez oblika i forme. Strpaju ga u nešto, što bi se najbolje moglo opisati kao zoološki vrt za ljude, da bi ga proučavali, a u toj sobi prolazi cijeli njegov život. On je ustvari izgubio pojam o vremenu. Događa se upravo onako kako vidimo u filmu.

Izabrali su tu sobu koja je pogrešna replika francuske arhitekture (namjerno je pogrešna) jer pretpostavljaju da je to nešto što bi moglo da mu se svidi, ali nisu u to sigurni. Baš kao što ni mi ne znamo šta bismo uradili sa životinjama u zoološkom vrtu pa im pokušavamo dati ono što mislimo da životinje doživljavaju kao svoje prirodno okruženje.

Uglavnom, kad završe s njim, baš kao što je to slučaj u mnogim mitovima u kulturama širom svijeta, on se transformiše u superbiće i bude poslat nazad na Zemlju, pretvoren u neku vrstu superčovjeka. Na nama je da pretpostavimo šta se događa kad se vrati. To je uzorak koji vidimo u velikom dijelu mitologija i to je ono što smo pokušali prenijeti u filmu – rekao je Kubrick.

Naravno, ovo je i dalje samo jedno tumačenje ovog kraja i ne bismo trebali zaboraviti da je Kubrick upravo to želio i to je razlog zbog kojeg o kraju svog filma skoro nikada nije pričao. Tumačenja je bezbroj, kao i u slučaju mnogih njegovih filmova, ali to ne znači da su pogrešna. Dovoljno je pogledati dokumentarni film “Room 237” i biće vam jasno koliko je daleko moguće otići u slobodnom tumačenju, ovog puta njegovog horor klasika “The Shining”.

S druge strane, svakako je zanimljivo čuti šta o svemu misli čovjek koji iza svega stoji, a posebno zato što se radi o jednom od najpoznatijih završetaka filma svih vremena.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA