Šta australijske ovce imaju sa izraelskim nuklearnim probama?

456

Radioaktivni izotopi koje su naučnici otkrili kod australijskih ovaca dali su dodatnu težinu 39 godina starim tvrdnjama o pojavi misteriozne munje iznad Indijskog okeana, za koju se pretpostavlja da je u pitanju bila nelegalna izraelska nuklerana proba.

U septembru 1979. godine, američki satelit Vela 6911 uočio je “duplu munju” nedaleko od Ostrva Princa Edvarda u južnom dijelu Indijskog okeana. Sve od tada, postoje spekulacije da je to ustvari bila nuklearna proba koju je sproveo Izrael.

Kako je u svojim memoarima naveo tadašnji američki predsjednik Džimi Karter, ta spekulacija bila je i pretpostavka američkih generala koji su ga izvijestili o tom incidentu. Izrael, međutim, nikada nije ni potvrdio niti negirao postojanje sopstvenog nuklearnog programa.

Novi dokument, objavljen u časopisu Science & Global Security, navodi da je radioaktivni izotop Jod-131 pronađen u štitnoj žlijezdi australijskih ovaca, i to odmah sljedećeg mjeseca pošto je incident zabilježen.

Kristofer Rajt, sa Akademije australijskih odbrambenih snaga, i švedski nuklearni fizičar Lars Erik de Ger, analizirali su uzorke štitne žlijezde australijskih ovaca, koje su poslije incidenta 1979. poslati u SAD. Rezultati njihove analize postali su dostupni tek nedavno.

Nivoi izotopa, pronađeni u organizmu ovaca koje su bili izložene kiši četiri dana poslije incidenta, “bili su konstantni, budući da je poznato da su ovce pasle u području potencijalno zahvaćanim radioaktivnim padavinama”, navodi se u dokumentu.

Naučnici su u analizi zaključili da su vremenske prilike i padavine, posle nepotvrđene nuklearne eksplozije, mogle biti prenete od mesta eventualne probe u Indijskom okeanu do australijske obale.

Još jedna analiza “hidroakustičnog signala”, koga je uhvatio američki podvodni prislušni uređaj, obavljena takođe 1979. godine, potvrdila je sumnje o nuklearnoj eksploziji.

Istraživanje “uklanja sve sumnje da je munja bila nuklearna eksplozija”, zabilježio je stručnjak za nuklearno naoružanje Leonard Vajs, sa Univerziteta Stenford.

On je takođe potvrdio pretpostvaku da bi Izrael mogao da stoji iza incidenta, “budući da je to bila jedina zemlja koja je imala tehničke mogućnosti i političku motivaciju da sprovede takvu tajnu operaciju”, prenosi RT.

Prema Vajsovim riječima, to je bila samo jedna od nekoliko nuklearnih proba koje je Izrael izveo, a koju su američki sateliti registrovali zahvaljujući neočekivanoj promjeni boje oblaka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA