Šok: Rikardo napušta Red Bul i prelazi u Reno

592

Australijski vozač Danijel Rikardo šokirao je svijet Formule 1 odlukom da na kraju sezone napusti Red Bul i potpiše za Reno.

Sjajni pilot ove sezone je bio u žiži zbog odličnih vožnji, ali i činjenice da mu aktuelni ugovor ističe na kraju 2018. Zato se očekivalo da će se za njegove usluge “otimati” tri trenutno najjača tima – njegovi “bikovi”, te Ferari i Mercedes.

Pa ipak, “srebrne strijele” su objavile da će društvo Luisu Hamiltonu i dalje praviti Valteri Botas. U Maranelu postoji samo jedna dilema – da li će mjesto u kokpitu, pored Sebastijana Fetela, i dalje imati Kimi Raikonen ili će na njegovo mjesto doći mladi Šarl Lekler.

Danijel otišao zbog Maksa?

U takvim okolnostima, svi su očekivali da Rikardo ostane u Red Bulu, uz Ferari i Mercedes, jedinoj ekipi koja je u aktuelnom odnosu snaga sposobna da pobjeđuje.

Danijel je nedavno u Austriji održao sastanak sa gazdom Red Bul brenda Ditrihom Matešicom, nakon čega je izjavio da su njegove opcije “srezane” te da je najbliži ostanku u Milton Kejnsu.

I onda je, kao grom iz vedra neba, odjeknula vijest da Rikardo diže sidro. To je prvi potvrdio i sam Red Bul:

– Potpuno poštujemo Danijelovu odluku da napusti Aston Martin Red Bul Rejsing i želimo mu sve najbolje u nastavku karijere. Hvala mu na predanosti, ulozi koju je imao u ekipi od 2014. godine i posebno na sedam trijumfa i 29 podiuma koje je ostvario sa nama. Nastavićemo da istražujemo dostupne opcije prije nego li odlučimo ko će u 2019. biti partner Maksu Ferstapenu – izjavio je šef “bikova” Kristijan Horner.

Vjerovatno nikada nećemo saznati prave razloge Danijelovog odlaska. Dobro upućeni izvori kažu da je to nezadovoljstvo statusom. Ferstapen je projektovan kao Red Bulov “broj jedan”, već je dobio i bogat ugovor, a Rikardove želje su ignorisane, iako je u obje zajedničke sezone Holanđanina porazio na pisti.

Nakon objave Red Bula, sve oči bile su uprte u Reno. I uistinu, francuskom gigantu nije dugo trebalo da objavi kako je “kupio” Rikarda, kojem će društvo u timu praviti Niko Hilkenberg.

– Saradnja sa Danijelom jasno potvrđuje opredjeljenje Renoa da se što prije vrati na vrh. Takođe, potpis ugovora je i priznanje za urađeno u protekle dvije i po godine. Talenat i harizma našeg novog aduta su veliki bonus i pečat timu. Njegovo povjerenje pokušaćemo da “platimo” odličnim bolidom. Rikardu želimo dobrodošlicu i dočekujemo ga sa ponosom, ali i poniznošću – poručio je prvi čovjek Renoa Siril Abitebul.

Impresioniram sam napretkom Renoa

Sam vozač je izjavio da je povukao najteži potez u karijeri. No, dodao je i kako je osjećao da je vrijeme za novi izazov.

– Želim da pomognem Renou u ispunjenju ambicija. Impresioniran sam njegovim napretkom za dvije sezone. Znam da je, svaki put kada je bio u ovom sportu, tim kad-tad dolazio na tron. Sada sam tu i nadam se da ću moći da pomognem u ovom uzbudljivom putovanju – jasan je bio Danijel Rikardo.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA