Slovenija prodaje NLB banku?

823

Evropska komisija odobrila je slovenački prijedlog sa izmijenjenim obavezama za prodaju NLB banke, najveće u toj zemlji.

Planom se predviđa da država do kraja ove godine proda najmanje 50 odsto udjela u banci. Ostatak udjela do visine kontrolnog paketa, od 25 odsto plus jedna akcija, treba da bude prodat do kraja 2019. godine.

– Slovenija se čvrsto opredijelila za ambiciozan vremenski raspored prodaje NLB-a s prvom tranšom prodaje od najmanje 50 odsto plus jedna akcija do kraja 2018. godine – saopštila je danas Komisija, a prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da je Slovenija “odredila stroge rokove za završetak prodaje od 75 odsto NLB banke minus jedna akcija do kraja 2019. godine”.

Ukoliko prekorači taj rok, biće imenovan povjerenik koji će preuzeti postupak prodaje.

Pored toga, NLB banci će biti dozvoljeno da odobrava nove kredite samo ako ostvaruje minimum prinosa na kapital na te zajmove, navela je EK.

Slovenačka agencija STA je prenijela da se s novim paketom Slovenija takođe obavezala na zatvaranje dodatnih filijala u zemlji i na prodaju svog udjela u osiguranju NLB Vita, osim u slučaju ako kompletnu prodaju banke završi do kraja godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA