Škole u Nju Delhiju uvele “časove sreće”

466

Škole u indijskoj prestonici Nju Delhiju uvele su takozvane “časove sreće”, kako bi smanjile pritisak sa učenika.

Indija spada u najnesrećnije zemlje svijeta, pa i ne čudi visoka stopa samoubistava. Subotom u ranim jutarnjim časovima inače bučna učionica u školi “Kautilja Sarvodaja Bal Viđalaja” u južnom dijelu grada, jezivo je tiha. Desetina učenika sjedi uspravno na svojim stolicama, zatvorenih očiju i sa rukama na kolenima. Jedini zvuk je zujanje ventilatora.

Udžbenika nema na vidiku. Na tabli piše “čas sreće” sa velikim smajlijem pored.

– Oslobodite svu napetost, fokusirajte se na disanje. Zamislite da radite nešto što vas zaista čini srećnim – poručila je učiteljica Akileš Čouhan dok prolazi kroz redove.

U susjednoj učionici, učitelj Muhamad Kan vodi studente kroz “vježbu zahvalnosti”. On je zamolio učenike, jednog po jednog, da duboko razmisle zbog čega se danas osećaju zahvalno.

– Mama mi je skuvala ručak sa omiljenim povrćem. Zahvalan sam joj -rekao je 11-godišnji Ankita.

Na to se nadovezao njegov kolega Varun:

– Otac me je odveo u park da igramo kriket. Zahvalan sam što provodi vrijeme sa mnom iako mora da radi svakog dana.

Zahuktao se razgovor među učenicima o tome kako su zahvalni čistačima i domarima koji održavaju školu čistom.

“Čas sreće” od 45 minuta osmišljen je da pomogne učenicima da se opuste, osvrnu na pozitivne stvari tokom dana i bolje suočavaju sa svojim životima. Nema udžbenika, kontrolnih ni domaćih zadataka, što označava radikalno pomjeranje naglaska sa učinka učenika na njihovu dobrobit.

Na inicijativu vlade Nju Delhija časove sreće pokrenuo je Dalaj Lama koji živi u izgnanstvu u Indiji. Časovi su uvedeni u 1 000 državnih škola u indijskoj prestonici i sastoje se od vježbi meditacije, inspirativnih priča i aktivnosti. Gotovo 50 000 učitelja je obučeno, a skoro milion djece prisustvuje časovima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA