Sjevernokorejski mediji od SAD traže ukidanje sankcija

343

Sjevernokorejski mediji pozvali su SAD da povuku sankcije protiv njihove zemlje, te su optužili Vašington da se ponaša suprotno od planova da se unaprijede odnosi dvije zemlje, uprkos dobroj volji koju pokazuje Sjeverna Koreja, uključujući i moratorijum na nuklearne i raketne probe i razmontiranje nuklearnih poligona.

Mediji navode da je Pjongjang demonstrirao dobru volju time što je okončao testiranje nuklearnog oružja i predao posmrtne ostatke američkih vojnika ubijenih u Korejskom ratu.

– Iz Stejt departmenta čujemo nečuvene argumente da neće ublažiti sankcije dok se ne završi denuklearizacija – napisali su mediji.

Mediji su sankcije i pritisak na Sjevernu Koreju nazvali “anahronističkim” i preprekom za bolje odnose, i zatražili da se ulože napori da se i zvanično proglasi kraj Korejskog rata.

Svega nekoliko dana ranije objavljeni su dijelovi izvještaja UN o tome da Sjeverna Koreja nije obustavila nuklearne i raketne programe čime krši rezolucije UN i nastavila ilegalnu trgovinu naftom, ugljem i drugim proizvodima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA