Sjećanje na najmlađu smjenu ne blijedi ni 28 godina kasnije

1177

Prošlo je 28 godina od najveće rudarske nesreće u istoriji BiH, kada je u eksploziji ugljenje prašine u jami “Dobrnja Jug” Rudnika uglja Kreka u Tuzli živote izgubilo 180 komorata.

Bila je to najmlađa smjena, prosječne starosti 27 godina, iza koje je ostalo 365 djece o kojima je brigu godinama nakon tragedije preuzeo Fond “26. avgust”.

Stravičnu eksploziju preživio je samo Smail Imamović, koji je kobnog jutra bio blizu izlaska iz jame. Iz kliničke smrti probudio se pet dana kasnije na Kliničkom centru u Tuzli, kada je i saznao za smrt svojih kolega.

Oni koji se sjećaju tragičnog 26. avgusta 1990. godine govore o bolnim slikama poginulih rudara nakon njihovog izvlačenja. Jedni su u jami zatečeni zagrljeni, otišli su zajedno u smrt, drugi su u vrijeme eksplozije jeli, treći radili…

Istragu o najvećoj rudarskoj nesreći u BiH vodilo je Kantonalno tužilaštvo, a osumnjičeni su bili tadašnji rukovodioci OOUR-a Rudnika lignita “Dobrnja”.

U aprilu 2006. godine Kantonalno tužilaštvo je zaključilo kako je nakon provedene istrage utvrđeno da nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Vještaci su, naime, zaključili da je osnovni uzrok nesreće upala, a zatim i eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.

Sa takvim zaključkom nikada se nisu pomirile porodice poginulih komorata, koje su ubjeđenja da je riječ o klasičnoj diverziji s obzirom na okolnosti koje su tih mjeseci vladale u tadašnjoj SFRJ.

Jama “Dobrnja Jug” je nakon nezapamćene tragedije blindirana čime je i okončana dalja eksploatacija uglja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA