Sindikalac i predvodnik štrajkova “cilja” republički Parlament!

2998
Boris Šukalo

Poznati sindikalac i jedan od predvodnika prošlogodišnjih štrajkova željezničara, Boris Šukalo, kandidat je za poslanika u Narodnoj skupštini RS na ovogodišnjim opštim izborima, koji će se održati 7. oktobra.

Šukalo, koji je nedavno sporazumno raskinuo radni angažman u Željeznicama RS jer je, kako je rekao za SrpskaCafe, iscrpio sve mogućnosti kako bi se stanje u ovom preduzeću popravilo, nalazi se na SDS-ovoj listi za izbornu jedinicu tri.

– Stanje u Željeznicama se ne može popraviti, preduzeće je osuđeno na propast, što je mnogima već godinama i primarni cilj. Sa kolegama, koji su željeli dobro Željeznicama pokušao sam u više navrata, svim dozvoljenim vidovima radničke borbe, da skrenem pažnju nadležnih institucija i javnosti na probleme sa kojima se suočavamo, ali potezi koji su uslijedili posljednjih mjeseci pokazali su da oni koji su najodgovorniji za sudbinu Željeznica, u suštini ovom preduzeću ne žele ništa dobro. Uništili su radionice, ostvaruje se sve što sam godinama govorio. Samim tim, moj dalji angažman postao je besmislen te sam odlučio da budem jedan od radnika koji su pristali na sporazumni prekid radnog odnosa – ističe Šukalo za SrpskaCafe.

Pročitajte i:

Šukalo za SrpskaCafe: Guraju borce da prežive sa 200 maraka!

U Željeznicama RS nema viška radnika, već neradnika!

Oni su “prodrmali” vlast jače od kompletne opozicije!

Iako je napustio preduzeće, ističe da će uvijek biti uz bivše kolege i da će se prvi pridružiti ukoliko se odluče na bilo kakav vid radničke borbe.

– Rekao sam kolegama, ako zapne sa isplatom dugovanja nakon što legne novac od kredita prvi sam da se priključim i organizujem podršku ali u preduzeću više nisam vidio smisao da ostanem. Oni će preduzeće

privatizovati, to vidi svako ko želi. Nakon što sam iscrpio sve vidove sindikalnih borbi, odlučio sam se da idem korak dalje, da omogućim da se radnički glas čuje i u Narodnoj skupštini RS, bilo je krajnje vrijeme da se neko ko istinski poznaje radničke probleme bori za njihov bolji položaj, a ne ljudi koji žive neke gotovo pa nerealne živote i koji nemaju i ne razumiju svakodnevnicu prosječnog radnika Srpske – ističe Šukalo.

On dodaje da mu je SDS ponudio da se nađe na njihovoj listi ali i naglasio da on neće biti partijski vojnik i da stranački “dres” neće promijeniti njegov angažman i da će nastaviti tamo gdje je stao kao sindikalni predstavnik.

– “Vratimo fabrike radnicima” je moto od kojeg me nikakva politička partija ili bilo ko neće odvratiti. Ja nastavljam svoju priču, to sam poručio i ljudima u SDS-u. Oni su to uvažili. Radnička klasa u Srpskoj je obespravljena, nemamo kolektivne ugovore, ali imamo katastrofalan Zakon o radu, to su stvari na koje ću ukazivati ali sada na jednom još većem nivou – zaključio je u razgovoru za naš portal Šukalo.

Podsjećamo, zbog nagomilanih dugovanja i konstantnog kršenja radničkih prava, radnici Željeznica RS prošle godine su povukli konkretne poteze. U martu 2016. godine su blokirali prugu a u septembru krenuli sa štrajkom glađu, koji je trajao čak deset dana. Oba puta je generalni direktor Dragan Savanović ostao nijem na bunt radnika a situaciju je spašavao predsjednik RS Milorad Dodik, koji je tražena sredstva obezbjeđivao preko noći.

Sindikalci Zlatko Marin i Boris Šukalo, te svojevrsna ikona štrajkova željezničara, pokojni Čedomir Knežević, zajedno sa ostalim kolegama, na neki način su “otvorili” prošlogodišnju sezonu radničkih buntova, kojih je bilo širom Srpske.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA