Simptomi koji nagovještavaju skoliozu

799

Bol u leđima nije jedini simptom skolioze, iako je najčešći i najjasniji, postoje i neki, naizgled nepovezani simptomi skolioze, na koje biste trebalo da obratite pažnju ukoliko ih identifikujete kod sebe.

Budući da kriva kičma može uticati na ostatak vašeg zdravlja, nemojte ignorisati ove simptome.

Iskrivljeni pršljenovi

Ukoliko primijetite da su vaši pršljenovi više iskočili na jednu stranu, to se vjerovatno dogodilo usljed veoma krive kičme. Kada je skolioza prisutna kičmena linija pomjera se bočno ili na stranu. Glavni znak skolioze je torzija pršljenova, kao rezultat rotacije kičme, a sve ovo rezultira pojavom rebarne grbe. Međutim deformacija pršljenova može se javiti i sama za sebe, a ne kao predznak skolioze.

Nejednaka ramena

Ispravite držanje i pogledajte se u ogledalo, kako bi provjerili da li je jedno rame više od drugog. Zbog bočne rotacije kičme jedno rame i lopatica mogu biti izraženiji od drugog. U ovom slučaju iako izgleda izbačenije, lopatica nije promijenjena sama po sebi. Ovakav položaj ramena može biti suptilan predznak skolioze, ali lako može biti i posljedica lošeg držanja.

Đon jedne cipele istrošeniji je od đona druge

Budući da kriva kičma pomjera karlicu, može uzrokovati i neravnomjeran hod. Ta promjena u kukovima, koji nisu u istoj ravni, može uzrokovati neravnomjerno trošenje đona jedne cipele u odnosu na drugu. Prividno više postavljen kuk posljedica je nisko postavljene deformacije kičme, što rezultira krivom karlicom.

Osjećaj nelagode tokom kretanja

S obzirom na poremećaj u kretanju koji uzrokuje skolioza, možda ćete primijetiti da dok hodate pokreti ruku nisu više ujednačeni kao ranije. To je posljedica mišićnog disbalansa koji onemogućava tijelu ispravan način kretanja.

Hronična mišićna napetost

Ako je vaše tijelo malo iskrivljeno, to može izazvati neugodne bolove. Tokom vremena skolioza može stvoriti mišićni disbalans oko kičme, što prouzrokuje hroničnu mišićnu napetost.

Otežano dišete

Skolioza može ograničiti širenje rebara, pa zbog toga ljudi koji od nje pate često imaju problema sa disanjem. Oštećenje na disajnim organima posljedica je skolioze visokog stepena.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA