Šešić za SrpskaCafe: Nećemo dozvoliti krađu glasova, izađite na izbore

2246
Davor Šešić

Sigurno će biti pokušaja krađe izbora na biračkim mjestima ali uvjeravam građane i glasače da smo sve preduzeli da se tako nešto ne dogodi.

Rekao je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe Davor Šešić, poslanik u Narodnoj skupštini RS i nosilac SDS-ove liste za republički parlament u izbornoj jedinici tri.

– Ono što je do sada bila praksa jeste mijenjanje vreća sa glasovima i kupovana biračkih odbora, odnosno njihovih članova. Nakon toga bi dolazilo do uništavanja glasačkih listića opozicije – kaže Šešić.

o Zašto bi onda na ovogodišnjim izborima bilo drugačije?

– Ovaj put to neće biti dozvoljeno zato što je Savez za pobjedu pokrio sva biračka mjesta te će imati svoje članove biračkih odbora ali i posmatrače u svim biračkim mjestima, koji su dodatno obučeni da spriječe sve vrste malverzacija. Takođe, imaćemo ljude i ispred biračkih mjesta, posebno u seoskom području, gdje se najčešće odvijao taj tzv. bugarski voz, odnosno razmjena listića. I tu dolazimo do štampanja listića, nestanka glasačkog materijala u Centralne izbornoj komisiji, koji je do sada imala vladajuća koalicija i koja je zloupotrebljavala na način da iskrižaju određene kandidate, daju glasaču a glasač je dužan da ubaci taj listić i iznese prazan. To ćemo sve spriječiti.

o Šta je sa kupovinom glasova?

 – I nju ćemo maksimalno suzbiti. Znamo da je do sada bilo na biračkim mjestima slučajeva kupovine glasova, čak je bilo i privođenja određenih ljudi koji su davali novac biračima. Sve to smo spremni da spriječimo i dovedemo izbore što bliže zakonskoj normi koja treba da se provodi. Zato pozivam građane da u masimalnom broju izađu 7. oktobra na izbore.

Vezana vijest:

Kako je u selu bez Bošnjaka Salkić dobio 199, a Tadić samo jedan glas?!

o Pripadnici vladajuće koalicije ističu da je priča o krađi glasova samo alibi opozicije za loš rezulat.

– Ne može se govoriti da je to priča Saveza za pobjedu kako bi se opravdao loš rezultat. Mi smo vidjeli na prošlim izborima, 2014. godine, da je u čisto srpskom mjestu 200 glasova dobio bošnjački kandidat za predsjednika RS, a da je kandidat opozicije dobio svega jedan glas. Zar je potrebno bilo šta onda govoriti na ovu temu? To je najbolji primjer kako funkcionišu potkupljeni birački odbori i zato sam i napomenuo da je vrlo bitno da građani znaju da ćemo sada spriječiti takve stvari i da izlazak građana na birališta ovoga puta neće biti uzaludan.

o Da li SDS radi istraživanja u kojima ispituje stranački rejting?

– Radimo istraživanja, svakako. Ona u koja sam ja imao uvid pokazuju da opozicija ima prednost, posebno kandidati Saveza za pobjedu za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH, Vukota Govedarica i Mladen Ivanić. Što se tiče konkretnih procenata, ne bih ih govorio jer se to mijenja goovo iz dana u dan, i to u korist opozicije.

Gdje su investicije?

Šešić ističe da je jasno kako će Banjaluka odlučiti ovogodišnje izbore, ali i da je uvjeren da će njegovi sugrađani nakon 20 godina uskratiti povjerenje SNSD-u.

– Građanima je jasno da nema nikakvih pomaka. Asfaltiranje seoskih puteva, fontane ili kružni tokovi su nešto što se podrazumijeva, što je potpuno normalno u svakom iole razvijenijem društvu. A to se kod nas ističe kao veliki uspjesi vlasti. Mi nemamo značajnijih investicija koje podrazumijevaju nova radna mjesta. Gdje su nam novi investitori, ali ne kakve smo imali u BIRČ-u ili ČEZ-u, koji su odnijeli novac iz Republike Srpske, već investitore koji su otvorili radna mjesta, dali dobre plate radnicima i tako ih motivisali da rade? Naravno, to nije bilo moguće kada imamo kriminalizovanu vlast koja gleda lične džepove i ne vodi računa o građanima. I to su, uvjeren sam, građani prepoznali – zaključio je Šešić.

o Jeste li zadovoljni svojim četvorogodišnjim djelovanjem u Narodnoj skupštini RS?

– Jesam. To mi je bio prvi mandat, a po određenim statistikama nezavisnih i nevladinih organizacija koje prate rad NSRS često sam izdvajan kao jedan od najaktivnijih poslanika. Pokrenuo sam mnogo pitanja, učestvovao u diskusijama po pitanju više zakonskih rješenja, ali i predlagao neka nova rješenja, među kojima su i ona vezana za krivični zakonik koji je izuzetno bitan za Republiku Srpsku. Bilo je naravno prostora i da se uradi više ali sam siguran, ukoliko obnovim mandat, da ću nastaviti istrajavati isključivo na stvarima bitnim za građane te poboljšati svoj rad u profesionalnom smislu.

o Akteulni skupštinski saziv je pri kraju sa svojim radom. Šta je obilježilo posljednje četiri godine, kada je riječ o NSRS?

– Na prvom mjestu je kupovina poslanika. Naročito onaj prvi slučaj, koji nažalost nikada nije do kraja istražen niti odgovorni procesuirani, kada su opoziciju napustili Ilija Stevančević i Vojin Mitrović, a samo par dana nakon što je u javnost dospio onaj snimak premijerke Željke Cvijanović u kojem govori kako su kupili dvojicu poslanika iz opozicije. A to je onda prouzrokovalo da je cijela ova vlada bila četiri godine formirana zahvaljujući korupciji. Na to se onda samo nadovezivao niz događaja. Naše ukazivanje na nezakonit rad i rad mimo Poslovnika u NSRS, kada smo blokirali parlament i građanima ukazali šta se dešava u institucijama RS, svakako je jedan od upečatljivijih događaja. Svakako i ulazak policije u NSRS. Zatim teatralni ulazak predsjednice sindikata Ranke Mišić u samu salu i njeno teatralno iznošenje. Kažem tetralno jer smo vidjeli da poslije toga nije bilo nikakvih značajnijih pomaka što se tiče samog sindikata i bojim se da je to samo bila predstava za radnike i borba za pozicije na čelu sindikata.

o Šta su prvi potezi SzP-a nakon formiranja vlasti ukoliko dobije povjerenje građana ?

– Donošenje seta zakona među kojima je i zakon o ispitivanju porijekla imovine, koji bi se u najkraćem roku našao na dnevnom redu nakon formiranja skupštinske većine. Nakon usvajanja brzo bi se stavio u primjenu te bi se krenulo sa beskompromisnim obračunom sa kriminalom i korupcijom u Republici Spskoj.

o A koje su teme na kojima ćete vi lično najviše istrajavati?

– To su teme koje se tiču mladih, jer i sam pripadam mlađoj generaciji političara. Na prvom mjestu radna mjesta, motivisanje mladih da ne odlaze iz Republike Srpske i da se više angažuju u društvenom životu. Očuvanje porodice, koja mora biti stub naše države. Moramo omogućiti mladim sve uslove kako bi i natalitet krenuo uzlaznom putanjom.

Udar na novinarstvo

Davor Šešić ističe da je napad na novinara Vladimira Кovačevića udar na slobodu govora, demokratiju i Ustav Srpske.

– Znamo da je jedan od osnovnih stubova demokratije svake države novinarstvo i ovo nije udar samo na pojedinca, već i na struku – poručio je Šešić.

On je dodao da napad na novinara BN televizije pokazuje da bezbjedonosna situacija u Banjaluci, ali i šire nije na zavidnom nivou.

– Treba da se prisjetimo neriješenog slučaja napada zoljom na zgradu u užem centru Banjaluke, ubistvo Davida Dragičevića, nedavno ubistvo iz snajpera u Gradišci. Svi ti slučajevi do danas nisu riješeni. Nama nije cilj da i ovaj napad i pokušaj ubistva dožive istu sudbinu, a to je da se o njima priča nekoliko dana i da ne budu riješeni, već upravo suprotno da svojim radom institucije Republike Srpske pokažu da funkcionišu i da su u službi svih građana, a ne pojedinac – zaključio je Šešić.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA