Sastanak šefova diplomatija država EU sa kolegama sa Balkana

382

Ministri spoljnih poslova Evropske unije (EU) okupljaju se u Beču na neformalnom sastanku, na kojem će im se  pridružiti balkanske kolege iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske. 

Na sastanku će se razgovarati i u Zapadnom Balkanu, a Bosna i Hercegovina nije pozvana na skup.

Novinari izvještavaju da će, kada je Balkan u pitanju, glavna tema biti brifing o mogućem dogovoru Kosova i Srbije o razmjeni teritorija i novom etničkom prekrajanju granica.

– Ne očekujemo da ćemo čuti išta bitno novo. Srbija će biti tu. No, mi znamo šta oni žele – citira Politico neimenovanog visokog zvaničnika EU.

Ovaj medij najavljuje i sastanak predsjednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU za spoljne poslove Federikom Mogerini  7. septembra, te odlazak Vučića u Kosovsku Mitrovicu dan ili dva kasnije.

Prenosi se i da će se Vučić susresti s lokalnim Srbima i održati govor koji je ocijenio kao “najvažniji istup u životu”.

Sinoć su ministri odbrane 28 EU članica, takođe, imali neformalni susret. I tu je zapadni Balkan bio jedna od glavnih tema. Visoka delegacija NATO-a prisustvovala je tom skupu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA