Turska ekonomija pada velikom brzinom, a time su ugroženi i vrijedni poslovi, teški stotine miliona KM, koje BiH ima s tom zemljom, potvrdio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Vrijednost turske lire već danima dramatično pada, a svi ekonomski pokazatelji ove države izraženi su negativno nakon što su joj SAD zbog diplomatskog spora uvele sankcije.

Da bi privrednici BiH koji imaju poslove s Turskom mogli biti ugroženi, potvrdio je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

– Pomno pratimo dešavanja i za nas je vrlo važno da Turska stabilizuje svoju ekonomiju i valutu. Jer, ako slabljenja valute potraje, imaćemo negativne posljedice i po neke naše važne poslove. Za sada, ako ovo bude kratkoročno, neće nastupiti neka šteta. Ali, ako bude neka duža destabilizacija, to bi bio crveni alarm za zabrinutost – kazao je Šarović, piše Srpskainfo.

Bosna i Hercegovina ima nekoliko značajnih poslova s Turskom, a najveći je izvoz mesa, ulja, šećera i brašna. Njihova vrijednost iznosi oko 300 miliona KM. Sreća u nesreći mogla bi biti to što je najveći od ovih poslova, kao što je izvoz mesa, ugovoren u evrima. Ostali su u turskim lirama.

– Tu leži razlog za oprez, posebno za trgovinske tokove. Jer su svim poslovi vezani uz liru, osim mesa. I sada je taj trend nepovoljan – navodi Šarović.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) Ahmet Egerlić kazao je da trenutno plaćanje ide po ugovorenom.

– Ali, ako se ovo nastavi, moglo bi biti ugroženo poslovanje s Turskom. Nadamo se stabilizaciji lire, pratimo situaciju. Samo jestivog ulja izvozimo u vrijednosti od 130 miliona KM, tako da je to vrlo važno tržište, ali sada ne možemo reći šta će se dešavati – naveo je Egrlić.

Izvoz veći od uvoza

Moguće posljedice posebno su zabrinjavajuće ako se uzme u obzir da je izvoz iz BiH u Tursku u prvih nekoliko mjeseci ove godine premašio uvoz.

Turska je u 2017. godini bila jedan od najznajčajnijih trgovinskih partnera te je bila na osmom mjestu.

Ukupno smo te godine na tursko tržište izveli robe u vrijednosti od 432 miliona KM, piše avaz.ba.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA