Sajam tradicionalnih proizvoda: U ponudi sirevi, rakija, melemi, likeri…

458

Treći sajam tradicionalnih proizvoda Nacionalnog parka “Sutjeska” okupio je danas na Tjentištu izlagače iz Foče, Trebinja, Nevesinja, Rogatice, Kreševa i Nikšića.

Posjetioci su mogli da probaju i po promotivnim cijenama kupe neobične vrste sireva i rakija, suhomesnate specijalitete, razne meleme, proizvode od meda, čajeve, borovnice i brusnice sa Zelengore, kao i širok asortiman prerađevina od šumskog voća, sokove, džemove, kolače, slatka, likere, kompote, pa čak i tradicionalnu pletenu odjeću.

Pčelar iz Nevesinja Rade Radovanović donio je više vrsta meda, a najveće interesovanje posjetilaca bilo je za livadski i med od vrijeska.

– Vrijesak je poseban jer cvjeta od planine ka moru, a sve druge trave od mora ka planini. Za livadski med iz Hercegovine je bitno da je naša flora po 200 biljaka, tamo gdje se miješaju sredozemna i kontinentalna klima i upravo zbog toga je hercegovački med kvalitetan i na cijeni – rekao je Radovanović.

Farma Dačević iz Nikšića, koja je kvalitet dokazala i zlatnom medaljom na Novosadskom sajmu, proizvodi 25 vrsta sireva, a na Tjentištu je predstavila 15 vrsta.

– Potražnja je ogromna, mnogo je veća od kapaciteta proizvodnje i problem mi je nedostatak mlijeka i radne snage – požalio se vlasnik farme Mileta Dačević.

Na sajmu se predstavila i mala porodična manufaktura Fočanke Bojane Vladičić, koja od ljekobilja sa Zelengore pravi čajeve, sirupe, kreme, meleme, sapune i druge neobične prerađevine.

– Ova manifestacija izuzetno je značajna, kako za promociju prirodnih resursa Nacionalnog parka “Sutjeska”, a tako i za nas i naše kupce. Vidim da su svi zadovoljni i veoma mi je drago zbog toga – istakla je Vladičićeva.

Za Velenku Stanojević i njenu porodicu blago prirode – borovnice, koje su ove godine dobro rodile, jedan je od glavnih izvora prihoda.

– Imamo borovnicu i brusnicu u svježem stanju i razne prerađevine od tog šumskog voća, ali i od višnje, jagode, maline, šipurka, šljive. Svi proizvodi se dosta traže, jer svijest kod naroda se promijenila i sve više se koriste domaći proizvodi bez konzervansa i bilo kakvih dodataka – naglasila je Stanojevićeva, koja je član Udruženja žena “Zelengora”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA