RK Kozara sinonim za uspješan rukometni sistem (VIDEO)

2423

Proslavljeni hrvatski rukometni trener Lino Červar ovo naše područje okarakterisao je idealnim za nastanak i razvoj kvalitetnih rukometaša. Najzdravija rukometna priča u Republici Srpskoj, pa i BiH je Rukometni klub Kozara Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice.

RK Kozara Mlijekoprodukt sinonim je za uspješan rukometni, odnosno sportski sistem u BiH, a i šire. Temelj kluba je omladinska škola, odnosno škola rukometa, koja je iznjedrila brojne igrače koji su pronosili slavu ovog kluba i grada. Jedan od onih o kojima će se tek čuti je i Miloš Kos, 16-ogodišnji srednji bek, koji pola svog života igra rukomet. Za njega stručnjaci tvrde da je talenat svjetskog kalibra. Najbolji je igrač i strelac BH prvenstva u svom godištu, reprezentativac je BiH i član prvog tima matičnog kluba.

– Stalno treniram, ne pada mi to teško. Na svakom treningu dajem 100 %. Smatram da samo napornim radom mogu napraviti neku karijeru. Neke moje vrline su brzina, eksplozivnost i što na terenu “sve vidim”, istakao je Kos.

U dubičkom klubu imaju šest selekcija mlađih kategorija, koje broje preko 120 dječaka, sa prvim i B timom to je ukupno 150 rukometaša sa kojima radi šest trenera.

– Pokušaćemo zaštiti i nas i tu djecu. Ukoliko neko bude želio da mijenja klub, nećemo mu braniti. Imamo ideju da budemo rukometni centar, ali imamo problem što nemamo neki fakultet u Dubici. Da imamo mogli bi zadržati neke naše talente i to bi se odrazilo i na rezultate prvog tima, rekao je Dragan Gajić, sportski direktor kluba.

Sistem uspostavljen prije četiri godine odlično funkcioniše o čemu svjedoči i činjenica da su u Kozari prošle godine potpisali ugovore sa 18 najtalentovanijih dječaka, koji će uskoro biti obnovljeni.

– Cilj je da odbranimo titule šampiona BiH u 2002 i 2004. godištu. Nadamo se da će krajem septembra biti održana završnica, optimista je Dragoslav Vuleta, koordinator mlađih selekcija RK Kozara.

Iz Kozare poručuju da bi teško sve funckionisalo bez pomoći generalnog sponzora Mlijekoprodukta, odnosno razumijevanja roditelja. Koliko je ozbiljna cijela priča govori i podatak da se polaznici škole rukometa, odnosno minirukometa RK Kozara Milijekoprodukt takmiče u zagrebačkoj Međužupanijskoj ligi u kojoj su sa dva godišta prvaci.

Prvi tim RK Kozara Mlijekoprodukt takmiči se u Prvoj ligi RS, dok je B ekipa dio drugoligaškog karavana Srpske. Prošle sezone prva ekipa je završila na četvrtom mjestu na tabeli i malo je falilo da izbori plasman u Premijer ligu BiH. Predstojeće sezone rukometaši Kozare ponovo će pokušati da napadnu elitu iako 80% ekipe čine igrači 2000, 01, 02 godišta ponikli u omladinskoj školi Dubičana.

– Nema odustajanja od proizvodnje dobrih igrača. E sad ih moramo zadržati da ovde igraju Premijer ligu, naglašava predsjednik kluba, Saša Stojčić.

Prvotimci su počeli sa radom 30. jula pod komandnom palicom novog – starog trenera i nekadašnjeg igrača mlijekara Danka Pralice.

– Lično želim da moja ekipa na svakoj utakmici, svakom treningu da maksimum. Ako uspijemo u tome, mislim da nam ni Premijer liga neće izmaći, jasan je trener prvog tima Danko Pralica.

Rukometaši Kozara Mlijekoprodukta u narednom periodu odigraće šest do sedam kontrolnih utakmica a sezona u Prvoj ligi RS počinje 22. septembra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA