Rashladite se i bez klime u kući

509

Nije lako preživjeti visoke temperature koje su rezervisdane za ljeto, a posebno ako nemate klima uređaj. Uz pomoć ovih 11 savjeta trebalo bi da lakše prebrodite vrućinu, ali i pomognete vašim kućnim ljubimcima.

Neke od ovih ideja vjerovatno već koristite, ali o nekima možda niste razmišljali.

1. Koristite ventilatore

Dobro će doći bilo koja vrsta ventilatora – podni, stoni, na plafonu. Ako imate priliku, nabavite ih nekoliko. U večernjim satima svakako sve u kući pootvarajte i napravite promaju. Upalite ventilatore koji će dodatno podstaći ulazak svežijeg vazduha u dom, a izlazak toplog.

2. Zamračite kuću

Ujutro, kada sunce počne da izlazi, zatvorite sve prozore i vrata, spustite roletne i navucite debele zavese. Na taj način ćete duže zadržati noćnu svježinu unutar kuće.

3. Rashlađujte se vodom

Napunite lavor vodom i namačite stopala. Uz to, koristite mokre peškire ili marame – stavljajte ih na ramena ili na glavu, imaju učinak hlađenja. Nekoliko puta na dan se istuširajte hladnijom vodom ili njome napunite kadu i ležite u njoj.

Dobra ideja je i napuniti vodom boce sa poklopcem za prskanje pa tu i tamo poprskajte lice i tijelo sitnim kapljicama.

4. Boravite više u prizemlju

Ako živite u kući na sprat, tokom paklenih vrućina više boravite u prizemlju. Naime, poznato je da se topli vazduh diže pa je na spratu uvijek toplije nego u prizemlju. Idealno bi bilo boraviti u uređenom podrumu, tamo je najhladnije.

5. Isključite dodatne izvore topline

Sijalice sa volframom isijavaju toplinu pa ih ne palite ako baš ne morate. Jednako je i s računarima i ostalim elektronskim uređajima. Takođe, jedite svježu, laganu hranu koja ne zahtijeva kuvanje ili pečenje.

6. Pijte dovoljno vode

Važno je održavati pravilnu hidratizaciju tijela jer se tečnost pojačano gubi iz tijela za vrijeme velikih vrućina. Ukoliko se jako znojite, svakako uzimajte hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primjer, limunadu s malo soli, prenosi portal medicinenet.com.

7. Izbjegavajte alkohol i kofein

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo u tijelu djeluje kao diuretik – podstiče izbacivanje tečnosti iz tijela i vodi dehidrataciji.

8. Stavite led pred ventilator

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda ili plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Rashladiće vam vazduh u kući.

9. Otiđite u klimatizovane prostore

Ukoliko vam je tokom najtoplijeg dijela dana u kući nepodnošljivo vruće, uzmite porodicu i posjetite neki javni prostor koji ima rashladne uređaje, na primjer, tržni centar, biblioteku, bioskop…

10. Pazite na simptome toplotnog udara

Sunčanica počinje jakom glavoboljom i porastom tjelesne temperature, koja se u našoj glavi povećava, zbog uticaja sunca. Tijelo pokušava da “rashladi” mozak tako što šalje više hladne krvi u glavu, pri čemu dolazi do proširenja krvnih sudova mozga. Koža tijela je suva, uz stalno povećanje tjelesne temperature. Često se mogu javiti pospanost i vrtoglavica, zbog povećanog znojenja i gubitka minerala, iznenadni “mrak” na očima, zujanje, ili kratkotrajni gubitak sluha. Kod starijih se javlja i gubitak svijesti.

Prva pomoć kod sunčanice: osobu treba odmah skloniti sa sunca u hladovinu, ili po mogućnosti u neku zatamnjenu, klimatizovanu prostoriju i staviti je u ležeći položaj. Rashlađivati je polijevanjem vode ili hladnim oblogama i davati dosta tečnosti, najbolje vode i kuhinjske soli. U slučaju teških stanja, poput konfuzije ili gubitka svijesti obavezno zvati Hitnu pomoć.

Toplotni udar ne mora da nastane kao posljedica direktnog izlaganja suncu. To je stanje kada se tijelo pregrije u relativno kratkom vremenskom intervalu. Nastaje naglo i bez najave, usljed prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. Kardinalni znaci i simptomi su tjelesna temperatura viša od 41 stepena i opšta slabost, topla i suva koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad krvnog pritiska i poremećaj srčanog rada. Toplotni udar se obično javlja kada je vlažnost vazduha visoka, za vrijeme ljetnjih vrućina, jer je u takvim uslovima otežano prirodno hlađenje organizma znojenjem.

11. Pazite na kućne ljubimce

Imajte na umu da i životinje pate kada je ekstremno vruće. Imate li psa, mačku ili zeca, rashladite ih hladnim kupkama ili tuširanjem. To će im pomoći da snize temperaturu tijela.

Na pločice im stavite mokar peškir na kom mogu da leže ili ih prekrijte mokrom tkaninom u blizini ventilatora, i to će ih rashladiti.

Pobrinite se da uvijek imaju dovoljno svježe vode za piće.

Znakovi toplotnog udara kod kućnog ljubimca su plitko, ubrzano disanje, širom otvorene oči, pojačano slinjenje, koža vruća na dodir, trzanje mišića, povraćanje i ošamućen izgled.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA