Prilepin: Nisam prijetnja po BiH, u pitanju je rusofobija!

432

Ruski pisac Zahar Prilepin, kojem je zabranjen ulazak u BiH, vjeruje da je personom non grata proglašen nakon konsultacija Sarajava sa Amerikom, Njemačkom ili Ukrajinom.

Prilepin je trebalo juče da nastupi u Banjaluci, u okviru manifestacije “Kočićev zbor”. Međutim, granična policija BiH uručila mu je rješenje po kojem mu je, po naredbi Obavještajno-bezbjednosne agencije, zabranjen ulazak u BiH jer njegovo prisustvo predstavlja “prijetnju bezbjednosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

Kako sam kaže, u bh. vlasti nema nikakvih pretenzija prema njemu, ni u obavještajnim službama niti u političkim strukturama.

– Sve ovo sam doživio kao jednu avanturu u životu. U pitanju je antiruski talas koji vode specijalne službe, neka vrsta agitacije. Vlada strah od Rusije. Rusofobija je politička stvar, njome se ne bave obični ljudi, čak ni u Njemačkoj niti u Francuskoj, sa kojima moja zemlja ima složene odnose. Smatram da kod većine naroda u Bosni i Hercegovini nema nikakvih loših osjećanja prema meni niti bilo kakvog negativnog odnosa prema mojoj biografiji – izjavio je Prilepin za Večernje novosti.

Ruski pisac je dodao da mu zabrana prelaska granice nije obrazložena, te da kao čovjek ne može biti nikakva prijetnja BiH.

– Poznato je da imam veoma ozbiljna i snažna politička ubjeđenja. Na ovaj ili onaj način učestvovao sam u konfliktima u Čečeniji, u Ukrajini, u Donbasu. A pošto je i u bivšoj Jugoslaviji bilo konflikata, to je ovdje osjetljivo pitanje – dodao je Zahar.

Na pitanje kako je moguće da jedna država jednog pisca označi kao prijetnju po nju samu, uslijedio je kratak odgovor:

– Odlično znamo da su jevanđelja, “Rat i mir, “Moja borba” ili Marksov “Kapital” sazdali čovječanstvo. Knjige mnogo toga određuju.

Prilepin je istakao da mu se nešto ovako nikada ranije nije desilo, ali i otkrio da je bilo sličnih pokušaja.

– Ambasador Ukrajine u Francuskoj je tražio da mi ne dozvole da dođem, međutim od toga ništa nije bilo. Normalno sam doputovao, jer su me Francuzi zvali. Uz to, zvali su me na dva velika sajma knjiga u Njemačkoj i Poljskoj, gdje je trebalo da se sretnem sa ukrajinskim piscima. Zatim su ukrajinski pisci protestovali i domaćini su odustali od poziva. Ali nikad nije bilo zabrane ulaska ni u jednu od evropskih zemalja. To meni mnogo govori o evropskoj demokratiji – zaključio je Prilepin.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA