Predstavljena video igrica sa Hitlerom

357

Kompjuterska igrica “Through the Darkest of Times”, koja je ove nedjelje predstavljena na sajmu Gamescom u Kelnu, prva je kompjuterska igrica u kojoj je dozvoljeno prikazivanje kukastih krstova i u kojoj se pojavljuje Adolf Hitler.

– Igrice koje se kritički suočavaju s prošlošću mogu dobiti dozvolu u budućnosti – rekla je Elizabeth Zeker, direktorka komisije Samokontrola za zabavne programe (USK) koja izdaje dozvole za kompjuterske igrice.

Dosad je prikazivanje zabranjenih simbola iz nacionalsocijalizma bilo dopušteno samo u izuzetnim slučajevima filmskoj i pozorišnoj umetnosti.

Još 1998. jedan sud je zabranio kukaste krstove i nacističke simbole u jednoj igrici, a to je obrazloženo strahovanjem da bi mladi koji igraju te igrice mogli da se “naviknu” na te simbole.

USK će ubuduće i dalje analizirati svaku pojedinačnu igricu u kojoj se pojavljuju zabranjeni simboli. Industrija kompjuterskih igrica je reagovala s olakšanjem na odluku USK-a.

Njemačka ministarka za porodicu Franciska Gifej je, naprotiv kritikovala, odluku USK-a.

– S kukastim krstovima se ne igra. Posebno ne u Njemačkoj, gdje je i danas potreban osjećaj odgovornosti za ono što se dogodilo – rekla je ona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA