Počinje 24. Sarajevo film festival

459

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo počeo je 24. Sarajevo film festival koji će u narednih osam dana donijeti 266 filmskih ostvarenja iz 56 zemalja svijeta.

Ovogodišnje izdanje najveće regionalne filmske smotre u ovom dijelu Evrope otvoreno je projekcijom filma “Hladni rat” Oscarovca Pacela Paclikowskog koji je u sklopu Open Air programa simultano prikazan i u Ljetnom kinu Raiffaisen koje je smješteno na popularnom Metalcu.

Film “Hladni rat” govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tokom pedesetih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, “Hladni rat” opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.

Prvoj projekciji 24. SFF-a prethodila je svečana ceremonija koju je vodio glumac Alban Ukaj i dodjela nagrada Počasno Srce Sarajeva koja je u znak priznanja za konstantnu podršku razvoju Sarajevo film festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi uručena turskom reditelju Nuriju Bilge Ceylanu i osnivaču Fondacije Hastor i ASA Prevent grupacije Nijazu Hastoru.

Tokom osam dana festivala biće prikazano rekordnih 266 filmova, a festivalu će prisustvovati brojni filmski autori, glumci, reditelji, producenti i druge ličnosti iz filmskog, kulturnog i javnog života BiH, regije i svijeta.

Među zvijezdama koje su se okupile na gala prijemu dobrodošlice su turski reditelj Nuri Bilge Ceylan i osnivač Fondacije Hastor i ASA Prevent grupacije Nijaz Hastor kojima će Evropi večeras biti uručena nagrada Počasno srce Sarajeva u znak priznanja za konstantnu podršku razvoju Sarajevo film festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi.

Na prijem uoči početka 24. Sarajevo Film Festivala stigli su i Ivan Bosiljčić, Rijad Gvozden, Danis Tanović, Sabina Ćudić, Elmedin i Dalija Konaković, Mirsad Hadžikadić, Boriša Falatar, Aida Hadžibegić, Damir Mašić, Amina Begović, Jakob Finci, Alen Drljević, Marija Houdolin, Elma Hašimbegović, Irfan Negić, Moamer Kasumović, Severina i Igor Kojić, Senad Softić i brojni drugi.

Goste i zvanice na svečanom prijemu dočekali su osnivač i direktor SFF-a Mirsad Purivatra i bh. glumac Alban Ukaj koji je domaćin otvaranja 24. izdanja SFF-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA