“Plutajući” dvorac Scaliger mamac za turiste

572
Foto: Getty Images

Sirmione se smjestio na jugu jezera Garda, na polovini puta između Bescie i Verone, a njime dominira dvorac Scaliger kojeg je sagradila porodica po kojoj je dobio u 13. vijeku.

Takođe, u blizini je i zabavni park Gardaland do kojeg treba manje od pola sata autom. Istorijski gradić nalazi se na malom poluostrvu koji dijeli donji dio jezera Garda. Od drevnih je dana Sirmione obožavano mjesto bogataša iz susjedstva koji su ondje dolazili na ladanje, uživanje u prekrasnom ugođaju i pogledu, kao i ljekovitim termalnim vodama.

Kao idealno mjesto za život prepoznala ga je i slavna sopranistica Maria Callas, a taj je gradić na duguljastom poluostrvu nadahnuo književnike poput Stendhala i Goethea zbog svoje izuzetne ljepote, uskih kamenih uličica i romantičnog ugođaja.

Dvorac je izuzetno očuvan, a zbog specifičnog načina gradnje izgleda kao da plovi na jezeru.

Impozantne kule i pješački mostovi podno njih tvore vizuru koja se ne zaboravlja. Špilje Catullus takođe su jedna od atrakcija. Kraj ruševina te drevne rimske vile i malog muzeja smjestili su se maslinici i plaža s brojnim restoranima i kafićima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA