Petar Kočić, borac za slobodu

926

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Banjaluka ima nekoliko važnih sinonima, a da je jedan od njih književni velikan Petar Kočić koji se borio za slobodu naroda.

Prvi čovjek RS je naglasio da Banjaluka i Republika Srpska, manifestacijom “Kočićev zbor”, odaju poštu srpskom književnom velikanu.

– Kočić, koji je prije svega bio književnik i pjesnik, a onda i buntovnik, borio se za slobodu naroda u gotovo nevjerovatnim uslovima sličnim današnjim. On je opjevao ove naše krajeve i stradanje naroda u njegovo vrijeme. Banjaluka danas čini sve da “Kočićev zbor” poprimi što širi značaj – rekao je Dodik nakon svečane akademija povodom 53. “Kočićevog zbora”.

Predsjednik Srpske je izrazio žaljenje što manifestaciji “Kočićev zbor” ne prisustvuje veliki ruski pisac Zahar Prilepin:

– Vlasti BiH podržane, nažalost, od naših predstavnika, spriječile su ga da ovdje dođe. Uprkos svemu ova manifestacije je veličanstvena.

Prvi čovjek Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je zadovoljstvo što se 53. put održavaju dani posvećeni Kočiću:

– Žao mi je što manifestacija nije državnog karaktera, jer to Kočić zaslužuje. Njegove ideje aktuelne su i danas kada se naš narod bori za svoje pravo, tradiciju i istoriju.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naglasio je da je svečana akademija u znaku 150 godina od osnivanja Prve srpske čitaonice:

– Čitaonica je osnovana u Kočićevo vrijeme. Ovogodišnji “Kočićev zbor” obilježio je niz različitih manifestacija, što ga čini veličanstvenim.

Pjesnik Rajko Petrov Nogo dobitnik je Kočićeve nagrade, koju mu je uručio Radojičić. Nogo je ocijenio da je Kočić, uz Petra Petrovića Njegoša, najaktuelniji klasični pisac.

– Petar Kočić je bio preteča Gavrilu Principu. On ga je pripremio, kao i njegove riječi i angažman – zaključio je Nogo.

Svečanoj akademiji prisustvovali su ministri u Vladi Srpske, zvanice iz javnog, društvenog i akademskog života Republike Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA