Obilježena godišnjica 65. Zaštitnog motorizovanog puka VRS

691

U Bijeljini je danas obilježena godišnjica 65. Zaštitnog motorizovanog puka Vojske Republike Srpske, elitne jedinice koja je učestvovala u gotovo svim najvažnijim operacijama VRS.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, koji je bio i ratni komandant ove jedinice, rekao je da je ovaj puk u prosjeku brojao 2 000 vojnika od kojih je tokom rata poginuo 61 pripadnik.

Savčić je dodao da su pripadnici ove jedinice 1994. i 1995. godine bili mladi regruti, koji su nakon dva mjeseca obuke upućivani na najteže i najsloženije zadatke, dok je puk u punom kapacitetu bio na raspolaganju Glavnom štabu VRS.

– Zbog njihove mladosti i rezultata koje su postizali, jedinica je odlikovana najvećim priznanjem Republike Srpske – napomenuo je Savčić.

General je podsjetio da je ova jedinica izvojevala i posljednju borbu u proteklom ratu, kao i da je odbranila grad Prijedor:

– Ubijeđen sam da su mogli i dalje braniti i odbraniti narod i teritoriju Republike Srpske da je za tim postojala potreba.

Savčić je naglasio da je prema pripadnicima ove jedinice učinjena velika nepravda, koju će pokušati da ispraviti.

– Nepravda je da se oni koji su u kontinuitetu ratovali dvije godine na najtežim zadacima, a generacija su od 1974. do 1976, tretiraju kao borci pete, šeste i sedme kategorije, a oni koji su “kvazi borci” i u ratu bili od 1992. vode kao borci prve kategorije – rekao je tri puta ranjavani Savčić, uz konstataciju da oni koji su donosili Zakon o pravima boraca nisu imali razumijevanja za te mlade ljude.

Savčić je danas u Bijeljini položio vijence na Spomenik oslobodiocu u centru grada poginulim pripadnicima 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS. Vijence na spomenik Oslobodiocu u centru Bijeljine, osim Savčića, položili su i predstavnici Boračke organizacije Bijeljina i Gradske uprave Bijeljina. Prethodno je u Crkvi Svetog mučenika kneza Lazara u Kasarni Vojvoda Stepa Stepanović služena Sveta liturgija i pomen za vojnike.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA