Nutricionisti otkrili tajnu ravnog stomaka

549

Da biste se riješili nadutosti u stomaku ključno je da uvedete zdrave navike u ishrani. Izbor namirnica je od prevashodnog značaja, te je važno znati koja grupa hrane može održavati vaš stomak zdravim i ravnim.

Naučnici su u svojoj studiji The American Gut Project bavili probavnim problemima, a poseban akcenat su stavili na hranu koja prija crijevima odnosno oslabađa naudutosti tako što razvija broj korisnih bakterija koji značajni za crijevnu floru.

Riječ je o probioticima i prebioticima, što je potvrdila i nutricionista Vil Havkings koja je za “Dejli mejl” otkrila čitavu listu hrane koju bi trebalo da uvedete u svoju ishranu.

Šta su prebiotici?

Mnogi prebiotike miješaju sa probioticima upravo jer slično zvuče. Prebiotici su su posebna vrsta biljnih vlakana, a predstavljaju hrana za korisne bakterije (probiotike). Prirodno se nalaze u jabukama, kakau, artičokama, luku, špargli, zobi i bananama.

Na osnovu brojnih istraživanja dokazano je da djeluje protiv upalno, i utiče na jačanje imunog sistema.

Probiotici

Probiotici su živi organizmi tj. dobre bakterije, a zadatak koji probiotici obavljaju u ljudskim creijvima je uspostavljanje ravnoteže mikroflore između dobrih i loših bakterija.

Oni se hrane prebioticima, a izuzetno su korisni za probavu i mogu pomoći u mršavljenju. Hrana koja je izuzetno bogata probioticima je jogurt, kefir, krastavci, kiseli kupus i tamna čokolada.

Osim obogaćivanja ishrane ovim namirnicama, nutricionista je na kraju napomenula da je važno da izbjegavate prerađenu i rafinisanu hranu i da se trudite da vaša ishrana bude raznolika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA