Niš: Mural sa likovima poginulih vojnika na Košarama

839

Na jednom od zidova ograde u neposrednoj blizini stadiona i hale “Čair” proteklih dana završen je mural sa likovima četvorice stradalih boraca sa Košara.

Riječ je o Draganu Grubiću (26), Dejanu Mitiću (23), Ivanu Vasojeviću (24) i Predragu Leovcu (24). Mural je oslikao akademski slikar iz Niša Sava Mišić, na prijedlog dvojice prijatelja Mladena Stankovića i Miloša Rašuoa.

Stanković je agenciji Beta rekao da su sva trojica veliki poštovaoci vojnika koji su se borili na Košarama 1999. godine i otuda ideja o muralu.

– Željeli smo da podstaknemo ljude da se informišu o toj bici koju je naša vojska vodila. Oni upućeniji znaju da bitka na Košarama predstavlja najvažniju bitku u modernoj istoriji Srbije. Njome je sprečena kopnena invazija i okupacija naše zemlje tokom NATO agresije – istakao je Stanković.

On je podsetio da su murali posvećeni herojima sa Košara urađeni u Beogradu, Negotinu i Kosovskoj Mitrovici, ali je prvi put u Srbiji urađen mural sa likovima boraca.

– Vodnici Dejan Mitić i Ivan Vasojević, i potporučnik Predrag Leovac nastradali su u borbama na Kosovu i Metohiji, a Dragan Grubić nastradao je nesrećnim slučajem 2004. godine – dodao je Stanković.

Pored likova vojnika, na muralu je ispisan i stih: “Ubacite u bukvare ljutu bitku za Košare, neka znaju srpski đaci gde su ginuli junaci”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA