Nijemci ipak više vole keš!

317

Građani Njemačke najviše vole “keš”, a manje digitalne mogućnosti plaćanja. Prema analizi konsultantske kuće “Barkov”, po prvi put Nijemci u kućama drže više od 200 milijardi evra u gotovini.

Statistički gledano i Nijemac kod kuće, u prosjeku “čuva” 2 449 evra u gotovini, a prije deset godina bilo je još duplo manje.

– Ljubav Nijemaca prema gotovini je nepromijenjena – komentarisao je Peter Barkov dodajući da količina gotovine raste za deset odsto godišnje i pored digitalizacije i sve većih mogućnosti negotovinskog plaćanja.

Barkov je ukazao da se štednja u bankama ne isplati imajući u vidu prosječnu dnevnu kamatu od svega 0,02 odsto.

On ukazuje da i imućni klijenti banaka pokušavaju da izbjegavaju kaznene kamate i svoj novac “čuvaju” u trezorima.

– Bezbijedna mjesta za čuvanje vrijednosti u bankama gotovo su sva rasprodata – rekao je Barkov.

Držanje novca kod kuće umjesto u bankama je dalja potvrda da se Nijemci protive svim naporima da se fizički novac zamijeni digitalnim.

To se oslikava i u tome da prilikom kupovine, prema pisanju lista “Velt”, i dalje dominiraju novčanice i kovanice. Istraživanje kompanije “ING” pokazuje da su Nemci sa kvotom od 48 odsto plaćanja gotovinom u međuvremenu značajno pretekli evropski prosjek od 32 odsto.

Najmanji udio plaćanja gotovinom prisutan je u Francuskoj sa oko 17 odsto.

U plaćanju bankomat kartice čine 23 odsto udjela, dok kreditne kartice čine svega 19 odsto transakcija. Ljubav prema gotovini neće se dugo mijenjati u Njemačkoj, jer, najveći afinitet prema “kešu” nemaju najstariji u stanovništvu, već mladi.

– Iako plaćanja drugim metodama dobijaju na značaju, neće se u dogledno vrijeme promijeniti odnos Nijemaca prema gotovini – navode u studiji eksperti “ING”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA