Nijedan univerzitet iz BiH nije među 1 000 najboljih u svijetu

441

Iako smo navikli da bh. univerziteta nema na rang listama najboljih u svijetu, ako je nekome za utjehu, nema ni onih iz zemalja regiona.

Ništa bolje od naših univerziteta nisu prošli ni oni u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Na rang-listi se ne nalaze ni oni. Ipak u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji situacija nije tako crna, ako je suditi prema najnovijoj rang listi britanskog Instituta Quacquarelli Symonds (QS) za 2019. godinu.

Prema njoj najbolja visokoškolska ustanova u regionu je Univerzitet u Ljubljani koji je i ove godine ponovio prošlogodišnji uspjeh završivši u kategoriji između 651. i 700. mjesta. Sveučilište u Zagrebu je palo iz kategorije od 601. do 650. mjesta u kategoriju od 801. do 1000. mjesta, gdje se nalazi i Univerzit u Mariboru i Univerzitet u Beogradu.

Spomenimo još da je na prvom mjestu američki MIT, potom Stanford, Harvard, California Institute of Technology (Caltech), Cambridge, Oxford, UCL (University College London), Imperial College London, Univerzitet u Chicagu i Švicarski federalni institut za tehnologiju (ETH Cirih).

QS lista pravi se na temelju šest kriterija: akademski ugled, ugled kod poslodavaca, omjer fakultetskog osoblja i studenata, omjer citata i akademskog osoblja, udio međunarodnog fakultetskog osoblja i međunarodnih studenata.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA