Nedostatak sna izaziva prejedanje i gojaznost

486

Nedostatak sna dugo je bio povezan s gojaznošću, ali glavni krivac u tome nije posezanje za hranom tokom noći, već u poremećaju metabolizma, pokazala su nova istraživanja.

Nalazi istraživača koji se smatraju naučnim dokazima pokazali su kako poremećaj u spavanju utiče na uobičajeni ritam tjelesnog sata, povećavajući rizik od širokog spektra zdravstvenih problema, od srčanih bolesti do dijabetesa.

Džonatan Kedernaes, istraživač na Univerzitetu u Upsali u Švedskoj, kazao je kako rezultati istraživanja ukazuju na nezamljenjivu funkciju koju spavanje ima u funkcionisanju ljudskog tijela.

– Spavanje ne služi samo za štednju energije i regeneraciju tijela, već ima i mnoge druge funkcije – kazao je Kedernaes.

Sudeći prema rezultatima istraživanja, nedostatak spavanja itekako utiče na sklonost ka gojaznošću i prejedanju. Nedostatak sna dovodi do poremećaja hormona koji kontrolišu apetit i osjećaj sitosti. Stoga oni koji spavaju manje, imaju više vremena za jelo, nezasiti su, više su umorni da bi vježbali i imaju manje samokontrole kada je riječ o iskušenju konzumiranja nezdravih grickalica.

Ranija istraživanja doktora Kadernaesa također su pokazala kako osobe koje malo spavaju više jedu i posežu za kaloričnijom hranom.

Najnovija studija pruža nove dokaze o tome kako deprivacija sna ima direktan uticaj na metabolizam i ravnotežu između mišića i masti.

Tokom istraživanja, koje je objavljeno u časopisu “Science Advances”, 15 zdravih volontera prisustvovali su sesijama nakon normalnog sna i nakon neprespavane noći. Tokom sesija uslijed neispavanosti davali su svoje uzorke masti, krvi i mišićnog tkiva.

Istraživači su uvidjeli kako nakon deprivacije sna ljudsko masno tkivo pokazuje promjene u aktivnosti gena koji su povezani s ćelijama, povećavajući njihovu tendenciju za apsorbovanjem lipida i za razmnožavanjem.

Nasuprot tome, naučnici su u mišićima ispitanika primijetili smanjenje nivoa strukturnih proteina koje su svakom tijelu potrebni za održavanje i izgradnju mišićne mase. Stoga osobe koje malo spavaju imaju manju mišičnu masu, a više masti u tijelu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA