Vidjeli ste, ne sumnjam. Kao i uvijek polovinom avgusta, pišu se brojni osvrti na dvije stvari. Prva je odlazak Kralja, koji nas je napustio 16.8.1977, a odmah negdje uz to, prisjećamo se najvećeg od svih festivala.

Onog održanog na farmi Maxa Yasgura, u državi New York, u mjestu koje bi mogli da prevedemo prozaično kao Drvara, ili još slobodnije Pilana – Woodstock. Od ove godine moći ćemo da toj listi dodamo još jedan, tužan, događaj, odlazak Kraljice. Umjesto bilo kakvog nekrologa, reći ću samo – R.E.S.P.E.C.T.

Aretha Franklin

A sad nazad u Woodstock.

Kao i sve velike istorijske stvari, i ova umalo da se ne desi, jer niko u okrugu nije htio da da saglasnost za skup nepoznato velikog broja djece cvijeća, očekivano na narkoticima. Kad se to napokon u julu raspetljalo, nije ostalo previše vremena da se sve posloži. Pristanak “Srećnog sina” Johna Fogertyja je pokrenuo lavinu potvrda za nastup a taj se broj zaustavio na 32. Toliko ih se naime popelo na binu, u ta tri i po dana “mira, ljubavi i muzike”. Moguće je da je festival u Montereyju… privukao jednako, ako ne i jaču, garnituru izvođača, ali dvije su stvari Woodstock odvele u višu orbitu: neviđen broj okupljenih (dvije Banjaluke po rezultatima zadnjeg popisa), te film koji je kao svjedočanstvo učinio da predanje posjetilaca šta se tamo zaista desilo dobije i mnogo širu potvrdu. I zaista velika je sreća što je, kad već nije bilo dovoljno WC-a i drugih stvari neophodnih za ovoliki skup, bilo dovoljno kamera da to zabilježi, a i zvuk koji smo dobili kasnije na nosačima je moćno snimljen.

O tome koliki je kolaps vladao na licu mjesta najbolje govori da su izvođače dovozili helikopterima, ali ne kao Bugari Lepu Brenu, jer drugačije nije moglo, svi zemaljski putevi su bili zakrčeni. Sjajna je bila izjava pred sam nastup jednog od brojnih koji nisu poživjeli još dugo da svjedoče o Woodstocku, Boba “The Bear” Hitea iz Canned Heat: “Ovo je najluđi spektakl kojem sam svjedočio. Jedino mi je žao što prije nisam pustio vodu.”

S obzirom da se decenijama kasnije mjerilo ko je pokupio kajmak od Woodstocka, ko je bio a ko nije, ko je briljirao a ko otaljavao, nije se loše podsjetiti vrhova. Film i legenda koju je kreirao su učinili da Hendrixov nastup bude opšteprihvaćen kao vrhunac festivala. Muzički je to nesporno, jer njegov set u kojem je prvo otcvilio američku himnu, zatim zagrmio u “Purple Haze” a završio sa nebeskom, neimenovanom improvizacijom kojom je potvrdio svoje vanzemaljsko porijeklo, zaista to jeste. Međutim, taj je nastup uslijedio u zoru posljednjeg dana kad se broj posjetilaca sveo na “tričavih” 30-40 000, od kojih je većina vjerovatno prespavala ovaj, jedan od definišućih nastupa cijelog rokenrola.

Crosby, Stills, Nash & Young su pojedinačno već bili slavni, ali Woodstock je bio njihov tek drugi koncert u karijeri, ali umjesto potencijalnog fijaska, bila je to trijumfalna šetnja kroz njihove standarde. Njihov set nije bio striktno akustičan, ali flower-power je obilovao predstavnicima kojih je i na Woodstocku bilo napretek. Joan Baez je svojim glasom poput zvona slobode pjevala pjesme bunta, a vrijedi izdvojiti i Tima Hardina, još jednog od neshvaćenih genija šezdesetih. Ipak, u nekom imaginarnom foto-finišu ih je pretekao Richie Havens čija je srčana “Freedom” ostala najduže zapamćena, valjda i zato što je on prvi, sam sa gitarom izašao na liniju pred toliki auditorijum.

Jedan od najvećih koncertnih, i uopšte najvećih, bendova The Who su i pored toga što su se jako dvoumili da li im je Woodstock uopšte potreban, suvereno protutnjali. Ali to se od njih i očekivalo. Ne i od njihovih zemljaka, koji su se za razliku od mnogih drugih (Led Zeppelin, Jethro Tull ili Free) ipak odazvali. Prvenstveno Joe Cocker koji se pokidao u “With A Little Help From My Friends” a kod Ten Years After se poklopilo sve. Apsolutno nabrijan bend i publika kojoj je trebala puna doza adrenalina, a koju su i dobili u “I'm Going Home”

Svako novo čitanje (slušanje) Woodstocka vam otkrije poneku dimenziju koju niste ni primjećivali. Meni se po glavi cijelo vrijeme motao Koja Disciplina. Makar se pojavio i nametnuo u doba novog talasa pa je bio shvatan kao produkt tog vremena, vrlo brzo se na njegovim pločama, i izjavama, vidjelo da je on na nekim starijim temeljima. OK, Jimi je potpuno jasan, isto važi i za Sly & Family Stone koji su na Woodstocku napravili neviđeni funk-lom na primarno rokenrol festivalu, ali ni sanjao nisam da tu ima mjesta za Paul Butterfield Blues Band. Ko ne vjeruje nek posluša “No Amount Of Loving”.

Time se pokazalo koliko je dugu sjenku muzika tog vremena bacila na rokenrol koji je tek trebao da dođe. Kako god, nijedan kasniji pokušaj oživljavanja duha samog festivala nije slavno završio. Biće da je on bio moguć samo u tom datom trenutku, u zenitu hippie-pokreta. Godinu dana kasnije na ostrvu Wight održan je možda još grandiozniji festival, ali uzalud, epoha je već bila završena na farmi u blizini Bethela.

E, sad što u Poljskoj i sada postoji Przystanek Woodstock koji u pojedinim godinama uspjeva da okupi i 700 000 posjetilaca…

Nebojša Ristić

Nebojša Ristić je novinar i voditelj. Zaražen je teškim oblikom rokenrolmanije još prije četiri decenije. Jedno vrijeme se od toga bezuspješno liječio i na kraju – odustao. Iz nekog samo njemu znanog razloga, uživa da svoja otkrića i razmišljanja na ovu temu podijeli sa vaskolikom populacijom, mada zna da istu, osim jednog, statistički zanemarivog broja, to savršeno ne zanima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA