Ne pamte ovakvu godinu: I noću i danju protiv stršljenova

575

Početkom juna u Banjaluci je zbog ujeda stršljena preminuo četrdesetdvogodišnji muškarac, a nedavno su rojevi stršljenova napali i stanovnike Tuzle.

Direktor kompanije „Eko bel“ Vladimir Šušnjar kaže da ne pamti ovakvu godinu i ističe da su njegovi radnici dan i noć na terenu i da se neprestano bore upravo protiv – stršljenova.

– Ova godina je medonosna godina i donijela je mnogo stršljenova. Ne pamtim da je nekada bilo ovako. Uslovi za razmnožavanje su bili povoljni i stršljenova je više nego ikada, a ne moram govoriti koliko su oni opasni – kazao je Šušnjar.

On dodaje da i ostale kompanije u BiH koje se bave sličnim poslovima imaju velikih problema sa stršljenovima. Svi su na terenu i dan i noć, a borba protiv opasnih insekata traje gotovo mjesec dana.

– Naši radnici intervenišu u svim dijelovima Banjaluke. Radimo samo taj posao u zadnjih mjesec dana. Dnevno imamo i do 30 poziva. To nam je prioritet, jer su stršljenovi izuzetno opasni – kazao je Šušnjar.

On dodaje da veliki problem prave i sami građani koji misle da mogu lako izaći na kraj sa stršljenovima, pa često pale gnijezda ili ih zaprašuju.

– To nije dovoljno i može da napravi samo još više problema. Gnijezdo mora biti u potpunosti uništeno i tek tada je posao do kraja obavljen, jer se stršljenovi gotovo nikada ne vraćaju na staro mjesto – istakao je Šušnjar.

On dodaje da je za borbu protiv stršljenova neophodna profesionalna oprema i obučeni radnici. Ukoliko preduslovi za borbu protiv opasnih insekata ne postoje, dodaje on, može doći do velikih problema.

– U timu bi uvijek trebala biti dva radnika ukoliko bi nešto pošlo po zlu. Najviše gnijezda uništimo u vikendicama. To je posebno opasno, jer tu povremeno dolaze djeca, a niko sa sigurnošću ne može da kaže da li je neko alergičan na ujed stršljena ili ne – rekao je Šušnjar.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA