Napravljen najveći burek na Balkanu

715

Najveći burek na Balkanu napravljen je u Nišu, a sinoć je besplatno podijeljen građanima Niša na tradicionalnoj manifestaciji Dani bureka.

Ovaj burek u prečniku oko dva metra bio je težak oko 200 kilograma, a nije ga bilo dovoljno koliko je građana htjelo da okusi najomiljeniju nišku hranu.

Ako se mjerilo vrijeme od početka sječenja koje su obavile djevojke iz pekara dok ogromna tepsija nije ostala prazna, može se reći da su Nišlije 200 kilograma bureka pojele za 15 minuta.

– Burek se pekao cijeli dan, jedva smo ga donijeli iz jedne pekare u Maloštaštu. Prvo smo sjekli krupnu parčad, a onda smo smanjili porcije da bi što više ljudi probalo. Brašno za ovaj burek je doniralo preduzeće “Bilbi” iz Mladenovca – kažu iz Unije pekara koja je organizovala manifestaciju uz pomoć Turističke organizacije Niša.

Prvi podaci kazuju da je prvi burek napravljen u Nišu daleke 1498. godine kada je prema zapisima Turčin Mehmed Oglu otvorio radnju u blizini niške Tvrđave. Za razliku od tada recept se promijenio pa se pored brašna, vode i sira ili nekog drugog sastojka koristi i svinjska mast.

Buregdžijada traje do 19. avgusta uveče, a do tada na keju sve posjetioce očekuju štandovi gdje se može kupiti burek i zabavni program kod amfiteatra na niškom keju, piše kurir.rs.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA