Moguće vanredno zasijedanje Sabora SPC?

604

Srpska pravoslavna crkva razmatra mogućnost vanrednog zasjedanja Svetog arhijerejskog Sabora, na čijem dnevnom redu bi glavna tema bili Kosovo i Metohija. 

Zasijedanje je moguće iako je stav SPC “o tom pitanju jasan i nepromijenjen”.

Odluku o tome mogao bi da donese Sinod već 30. avgusta, za kada je zakazano zasijedanje, a kao mogući termin vanrednog zasjedanja Sabora spominje se druga polovina oktobra.

Zasijedanje će, ako se arhijereji uopšte odluče na to, u svakom slučaju biti održano poslije najavljene posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, 8. i 9. septembra i nekoliko veoma važnih diplomatskih susreta predsjednika Vučića sa svjetskim liderima tokom septembra.

Teško je procijeniti koliko će raspoloženje naroda na KiM i ono što će Vučić tamo reći uticati na tok rasprave među arhijerejima.

Ono što se može očekivati, ukoliko rasprave bude, to je da stav crkve, saopšten nakon zasijedanja u maju ove godine, o tome da Srbija ne smije da izgubi Kosovo, neće biti promijenjen, ali bi mogao uticati na to koliko će glasno crkva taj stav braniti.

Pod stavom Crkve, inače, podrazumijeva se samo ono što zaključi Sabor, Sinod ili izrekne patrijarh, mada je on samo prvi među jednakima.

Sve izjave koje daju pojedini crkveni velikodostojnici, episkopi ili igumani unutar SPC se smatraju njihovim ličnim stavom, ali javnost to ne vidi uvijek tako.

Pažnju su tako u posljednje vrijeme pridobile nedavne izjave episkopa raško-prizrenskog Teodosija, mitropolita crnogorskog-primorskog Amfilohija i igumana manastira Dečani Save Janjića.

Crkva se o njihovim izjavama nije oglašavala, jer, kako navode sagovornici “za njih se mnogo ne haje”, ali ne isključuju mogućnost da bi one jednog dana mogle doći na dnevni red, a posebno kada je u pitanju izjašnjavanje oca Save, čije aktivnosti su, kažu, “dobro poznate najvišim crkvenim i državnim organima”.

Patrijarh je, u nedavnoj besjedi nakon liturgije u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu, ponovio da Kosmet ne može biti prepušten na milost i nemilost onima koji su do juče sve rušili i zatirali, ali nije konkretno komentarisao i kritikovao prijedloge i politiku predsjednika Vučića oko KiM.

Mjesec dana prije majskog sabora SPC, patrijarh je rekao kako se predsjednik Vučić “junački bori za Srbe i našu državu na KiM”, a da “njegovo držanje i borba govore da zna šta radi”.

Uz to, njihovi nerijetki susreti i očigledno međusobno poštovanje i razumijevanje nameću utisak da patrijarh neće svojim izjavama da otežava predsjedniku traženje kompromisnog rješenja sa Prištinom.

Vučić je i prije par dana ponovio da je tokom posljednjeg susreta sa patrijarhom i neke vladike upoznao sa situacijom na KiM i svim detaljima vezanim za rješenje tog pitanja.

On je u više navrata podsjetio i na to da je Srbija sekularna država i da je odvojena od Crkve, da Crkva ima prava na svoje mišljenje, ali i da u svojim stavovim ne nudi nikakvo rješenje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA