Moguća nestašica stočne hrane zbog crvenila koje uništava kukuruz

429

Oboljenje crvenilo kukuruza u Semberiji je i ove godine zahvatilo usjeve, a osim parcela uz rijeku Drinu, u selima Amajlije, Golo Brdo, Kojčinovac i Janja gdje je prisutna u posljednjih desetak godina, bolest se proširila i na druga područja.

Crvenilo kukuruza pojavilo se ranije nego inače, a u pojedinim semberskim  atarima ove godine jačeg je intenziteta , pa ratari brinu koliko će im bolest “ubrati” roda i hoće li ostati dovoljno hrane za stoku.

Ratar Dragan Spasojević kaže da se ovo oboljenje pojavljuje već desetak godina bez obzira da li je godina kišna ili sušna.

– Biljke koje su oboljele osuše se, a na klipu ostane par zrna. O kvalitetu ne možemo ni govoriti. Što budemo mogli iskoristiti, iskoristićemo za silažu, ali nemamo ni toliko stoke da bi nam se to isplatilo – kaže ovaj poljoprivrednik.

On dodaje da su u boljem stanju kukuruzi rane grupe zrenja, te da bolest ne bi trebalo da značajnije utiče na prinos.

Ratari se bore kako znaju i umiju da spriječe širenje bolesti, počev od izbora otpornijih hibrida do hemijske zaštite.

– Zaštita i prskanje nisu dali mnogo efekta. Stručnjaci kažu da je jedino rješenje promjena kulture – naglašava Spasojević.

Cikada, insekt koji prenosi bolest, ove godine je prvi put prisutan i u djetelištu, upozorava i ratar Nikola Aleksić.

– Kako se boriti protiv ove pošasti ne znamo. Izvjesno je da će nam prinosi biti smanjeni – kaže Aleksić.

Oboljeli usjev lako je prepoznati po crvenoj boji lista i stable, a smežuranost zrna je simptom ove bolesti koja napada biljku u vreme intenzivnog nalivanja zrna.

Par zaraženih biljaka nisu problem, ali su opomena da se crvenilo kukuruza može proširiti dalje. Bolest može da odnese deset do 60 odsto roda. Plodored je osnovna i prva fitosanitarna mjera. Pšenica nije dobar predusjev, jer larva cikade prezimljava u njenom korijenu, kao i u korovu – upozorava Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

– Da bi se zaustavilo širenje crvenila kukuruza , potrebno je voditi računa o plodoredu, najmanje tri usjeva na jednoj parceli. Ništa se ne postiže smjenom pšenice i kukuruza. Treba uvesti treći usjev , ali da to ne budu žitarice ili trava – kaže on.

Na parcelama gdje oboljenje nije zahvatilo usjev, očekuju se rekordni prinosi. Ova godina nije bila sušna što isključuje probleme sa aflatoksinom, ali stručnjaci upozoravaju da bi u zavisnosti od vremenskih prilika u klipu mogle da se pojave druge fitopatogene gljive.

Infekciju prenosi insekt Cikada, a njega najviše ima po utrinama, neobrađenim dijelovima oranica. Više se javlja i na parcelama koje graniče sa strništima – kaže  Dragan Zarić.

On preporučuje suzbijanje korova na poljskim putevima, kanalima i rubnim dijelovima parcela, koji predstavljaju prirodne rezervoare ove bolesti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA