Mitropolit Amfilohije krstio Peruance

645

U okviru boravka u Peruu, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije krstio je višečlanu porodicu Kadagandom iz grada Kusko. Ovo je prva posjeta jednog pravoslavnog Episkopa ovom gradu.

U tom nadaleko čuvenom gradu se već duže vremena pojavila potreba za osnivanjem pravoslavne parohije. Eparhiju buenosajresku kontaktirala je grupa od više desetina ljudi koja želi da primi pravoslavlje na čelu sa profesorom Univerziteta u Kusku i advokatom Valdimirom Froilan Apaza Kadagandom, inače bivšim franjevcem.

Tako je poslije višemjesečnog spremanja i izučavanja katihizisa došlo vrijeme da po prvi put u istoriji, drevni grad Kusko posjeti jedan pravoslavni Episkop.

U popodnevnim časovima Mitropolit Amfilohije u pratnji arhimandrita Rafaila, protojereja-stavrofora Dragana Mitrovića i protođakona Vladimira Jaramaza je na obali lagune Lukre (predgrađe Kuska) obavio Svetu tajnu krštenja i miropomazanja porodice Kadagandom.

U prelijepom ambijentu lagune kristila se porodica Valdira dobivši imena Vladimir po Svetom Jovanu Vladimiru, kralju srpskom i ravnoapostolnom Svetom Knezu Vladimiru ruskom, a njegova supruga i djeca Anastasija, Jovan i Rafailo.

Na kraju Arhiepisko cetinjski Amfilohije je blagoslovio da se u ovom gradu oformi parohija koja će nositi ime Svete Trojice:

– Ovo je početak i temelj jedno nove Crkvene opštine – parohije Svete Trojice u ovom gradu i dabogda da ovo bude sjeme za mnoge druge koji će primiti svetu vjeru Crkve pravoslavne, katoličanske – apostolske – izjavio je Mitropolit.

Poslije krštenja organizovan je obilazak starih zidina carstva Inka koji su se i do današnjeg dana očuvali.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Слава Богу на висинама, а међу људима мир и добра воља…….
    Да им је свима сретно крштење и улазак у Православну цркву!

Comments are closed.