MIP ćuti o penzionisanju ambasadora?

330

Ministarstvo inostranih poslova BiH nema pravni osnov za donošenje rješenja o penzionisanju ambasadora, koji su ispunili starosne i godine radnog staža, poručili su iz ovog ministarstva. Ovo je ujedno i odgovor revizorima koji su u novom izvještaju “prozvali” MIP da nisu ništa radili po pitanju penzionisanja kadra.

Naime, u finansijskom izvještaju za prošlu godinu ove institucije otkriveno je da je osam ambasadora ispunilo sve uslove za penziju, ali da resorno ministarstvo nije ništa preduzelo po tom pitanju.

– Nesporno je da u MIP BiH na poziciji šefa diplomatsko-konzularnog predstavništva ima određeni broj osoba koja su stekle uslove za odlazak u penziju po osnovu godina staža ili godina života. Međutim, s obzirom na njihov radno-pravni status i činjenicu da se radi o osobama koja su od strane Predsedništva BiH imenovana na tu funkciju, MIP nema pravni osnov da ih penzioniše – navode u resornom ministarstvu, piše SrpskaInfo.

Međutim, u MIP-u su odbili da odgovore na naš upit ko su ambasadori koji su ispunili sve uslove za penziju, te su naveli da je isti stav po ovom pitanju zauzelo i Ministarstvo pravde BiH.

– Tek nakon okončanja funkcije, ukoliko se radi o karijernim diplomatama, pokreće se procedura penzionisanja i upućuje Agenciji za državnu službu BiH zahtjev za donošenje rješenja. U slučaju prestanka funkcije nekarijernih diplomata, rad u MIP BiH prestaje na osnovu odluke Predsjedništva BiH i takve osobe sva prava i obaveze po osnovu radnog odnosa, pa i penzionisanje, ostvaruju kod ranijeg poslodavaca kod kojeg su u stalnom radnom odnosu – ističu u MIP-u.

Objašnjavaju da je ispravnost ovakvog postupanja potvrđena stavom Agencije za državnu službu koja je navela da je imenovanje abasadora od strane Predsjedništva BiH na određeni period, iako u međuvremenu dolazi do sticanja uslova za odlazak u penziju u toku 2017. godine, postupak pokretanja penzionisanja može se započeti pred isticanje sa dužnosti ambasadora.

– Ministarstvo, dakle, preduzima sve mjere i radnje u postupku penzionisanja imenovanih osoba kada se steknu za to utvđeni zakonski uslovi – navode iz resornog ministarstva.

Državni revizori su dali Ministarstvo inostranih poslova BiH mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje zbog prekomjernog zapošljavanja, zbog trošenja novca na putovanja, te zbog nedostataka u postupku javnih nabavki. Kako su naveli, u prošloj godini je na neto plate za 275 zaposlenih u DKP-ovim potrošeno skoro 13,5 miliona maraka.

Predstavnici BiH u svijetu su na vozni park potrošili 704 274 KM, od čega za gorivo 232 880 KM, opravku i održavanje vozila (227 024 KM), izdatke za registraciju i osiguranje (195 393 KM), auto gume (20 973 KM) i pranje vozila (28 004 KM).

– U toku 2017. godine nabavljeno je 10 motornih vozila za koje je potrošeno 454 261 KM, a vozila su nabavljena za potrebe DKP-ova BiH u Abu Dabiju, Atini, Beogradu, Budimpešti, Bukureštu, Briselu, Oslu, Rijadu i Vatikanu, uz primjenu Pravilnika o ugovorima koje dodjeljuju DKP-ovi i misije BiH – naveli su državni revizori.

Za smještaj pet miliona KM

Izdaci za zakup smeštaja i opreme u diplomatsko-konzularnim predstavništvima iznosili su 5 086 299 KM bez donacija.

– Od ukupno realizovanog iznosa (5 515 960 KM) najveći dio se odnosi na zakup prostora i zgrada u DKP-ima BiH (5 255 112 KM ili 95 odsto). Navedeni iznos je realizovan iz budžetskih sredstava (4 867 856 KM) i sredstava donacija (134 746 KM). Realizacija predmetnih izdataka je vršena na osnovu zaključenih ugovora za smkeštaj ambasada i konzulata u DKP mreži – naveli su revizori.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA