Milićeva: Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji!

457

Bilo dobro da se SNSD-ov poslanik Vanja Bajić informisao prije komentarisanja diplomatske komunikacije Srpske i BiH sa Izraelom, budući da bi saznao za odlične, zvanične, ali prijateljske odnose Mladena Ivanića i njegovog kabineta sa zvaničnim Izraelom, a sjetio bi se i da predstavništvo Republike Srpske u Jerusalimu njegova vlada još nije našla, rekla je Marija Milić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.


– Delegacija koju je predvodio Mladen Ivanić, a u kojoj sam bila i ja, u martu prošle godine boravila je u zvaničnoj višednevnoj posjeti Izraelu i Palestini. Imali smo zvanične i vrlo prijateljske susrete sa predsjednikom Izraela Reuvenom Rivlinom, premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, ministrom odbrane Avigdorom Libermanom, predsjednikom izraelskog parlamenta Julijem Edelštajnom, a posjetili smo i Njegovo blaženstvo patrijarha Jerusalima i sve Palestine Teofila Trećeg u Jerusalimskoj patrijaršiji. Razgovarali smo i sa predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa i poslovnim ljudima Izraela, te posjetili Memorijalni centar za jevrejske žrtve Holokausta tokom Drugog svjetskog rata “Jad Vašem” u Jerusalimu, gdje je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić položio vijenac u Sali sjećanja i na obilježje logora Jasenovac – podsjetila je Milićeva.

Tokom višednevne posjete, podsjeća savjetnica srpskog člana Predsjedništva, imali su zvanični sastanak sa predsjednikom Palestine Mahmudom Abasom.

– Diplomatski kontakti sa obe zemlje našom prošlogodišnjom posjetom podignuti su na viši nivo, a međusobni odnosi, ne samo predsjednika, već kompletnih delegacija prerasli su u prijateljske. Nažalost, na zvaničnim sastancima u Jerusalimu potvrđeno nam je da predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i da nema nikakve zvanične diplomatske komunikacije Republike Srpske i Izraela – kaže Milićeva.

Ona je naglasila da bi bili zahvalni poslaniku Bajići kad bi saopštio javnosti kad je bila posljednja zvanična, kako kaže, odlična komunikacija sa Izraelom,” budući da smo prilično tužni i uznemireni zbog činjenice da predstavništvo Republike Srpske, iako su dugo obmanjivali javnost da postoji, još nije nađeno”.

– Osim toga, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić krajem avgusta ne ide u Palestinu – naglasila je Milićeva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA