Migranti u kasarni pod minama?

368

Postoji sumnja da je kasarna Ušivak koju je Vlada Federacije namijenila za smještaj migranata minirana, kao i njena okolina u Hadžićima.

Upozorila je na to Federalna uprava civilne zaštite, što se jasno navodi i u Izvještaju Koordinacionog tijela za migranate u BiH, koji je u posjedu ATV-a. Iako je Izvještaj trebalo da bude hitno razmotren još prošle sedmice, Savjet ministara BiH o njemu još nije raspravljao. Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH nije došao na sjednicu, a rok koji je Koordinaciono tijelo dalo za prijedloge o borbi sa migrantskom krizom je istekao.

– Ministarstvo civilnih poslova je dostavilo akt Koordinacionom tijelu za pitanje migracija u BiH – Operativnom štabu za pitanje migracija u BiH, u kojem je od strane Federalne uprave civilne zaštite obaviješteno o postojanju opasnosti od minsko-eksplozivnih naprava na lokaciji Ušivak u opštini Hadžići. Takođe, Ministarstvo civilnih poslova je obavijestilo Koordinaciono tijelo za pitanje migracija BiH da će Centar za uklanjanje mina u BiH hitno postupiti po ovom pitanju – stoji u izvještaju Koordinacionog tijela za migrante BiH.

– Očekivalo se i da o svemu raspravljaju i oba doma bh. Parlamenta, ali teško da će se to i desiti – poručuje Dušanka Majkic, član Komisije za odbranu i bezbjednost. Ona tvrdi da je za sve odgovorno Ministarstvo bezbjednosti BiH, koje se, kako kaže, ne može izboriti sa migrantima.

– Kako je došlo do toga da se dodijeli za smještaj migranata kasarna za koju postoje sumnje, čak mislim i da je upozorenje da se radi o objektu oko kojeg se još uvijek nalaze minsko-eksplozivna sredstva, to treba da istraže oni kojima je to posao, a to više govori o tome kako Ministarstvo bezbjednosti olako prelazi preko tih odluka za smještaj – istakla je Dušanka Majkić, Komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Ministarstva bezbjednosti ni danas nema komentara. U izvještaju je navedeno i da je u sedam mjeseci ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 9 548 nelegalnih migranata, dok je 708 osoba podnijelo zahtjev za azil. Najvise ih je iz Pakistana, Sirije, Irana, Avganistana i Iraka. Kasarna Ušivak Vladi Federacije je vraćena 2005. godine kao neperspektivna vojna imovina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA