Migranti ostali zaglavljeni na ostrvu na Drini (VIDEO)

502

Grupa ilegalnih migranata je pokušala da pređe reku Drinu na području Zvornika, kako bi iz Srbije prešla u BiH.

U tome su ih spriječili službenici Granične policije BiH i vodostaj koji je počeo da raste, pa su migranti ostali zaglavljeni na ostrvu bez mogućnosti da se vrate ili nastave put.

Prema riječima komandira Jedinice granične policije Zvornik Mirel Imamović izjavio je da su pri pokušajima prelaska ilegalni migranti sve češće agresivni.

– Moja patrola je uočila grupu. Zbog naše reakcije oni su stali na jednom ostrvu između BiH i Srbije i sada su na ničijoj zemlji, jer nije definisana tačna granica na rijeci Drini. Drina jeste granica, ali tačnu granicu niko ne može da zna. Oni se nalaze na malom ostrvu jer je hidroelektrana pustila vodu koja nadolazi i ilegalni migranti trenutno ne mogu ni napred ni nazad – rekao je Imamović.

On je dodao da Granična policija sa kolegama iz Srbije razmatra situaciju kako da ih vrati na teritoriju susjedne zemlje.

Kako je rekao, migranti nisu životno ugroženi.

– U posljednje vrijeme, naročito u situacijama kada je vodostaj Drine nizak zbog hidroakumulacije hidrocentrale, dolazi do čestih pokušaja ilegalnih prelazaka na mjestima gdje je rijeku ponekad moguće prijeći peške. Međutim rijeka Drina je varljiva pa smo imali i situacije da počnu da se utapaju. Vrlo su česte naše intervencije kada ih moramo spasavati službenim plovilima i pojasevima – rekao je Imamović.

Prema njegovim riječima, migranti koriste razna sredstva pa i male čamce za djecu ili kradu čamce državljana BiH ili Srbije, a često se hvataju za donje dijelove vozova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA