Merkelova ima plan za Kosovo?

605

Njemačka kancelarka Angela Merkel pripremila je plan za Kosovo koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština plus, verifikaciju stanja na terenu, kao i održavanje referenduma o otcjepljenju u ZSO poslije 20 godina.

Merkel je svoj plan predstavila kolegama sa Balkana i, prema njemu, podjela na kraju cijelog procesa je ipak moguća.

Neimenovani izvori u Evropskoj narodnoj partiji (EPP), čijoj grupaciji pripada i Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke, navode da bi plan Angele Merkel trebalo da se realizuje na kratki i srednji rok.

U prvoj fazi bi prije svega trebalo da dođe do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), na čemu je Merkel insistirala i prilikom posljednjeg susreta sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

Kako se tvrdi, Merkel planira da Zajednica dobije šira ovlašćenja, odnosno takozvani “ZSO plus”.

Kako bi Zajednica imala pravu funkciju potrebno je formirati i druge organe i mogla bi da sarađuje sa Srbijom, a time bi ona imala pravu snagu i olakšala život građana.

S druge strane, plan njemačke kancelarke bi podrzumijevao verifikaciju stanja na terenu, tj. priznanje bez priznanja, a Telegraf.rs navodi da to znači da bi Beograd pristao da “prepozna realnost, ali ne i nezavisnost”, dok bi se Priština zadovoljila time da neće biti ometana u svojim pokušajima da postane članica međunarodnih institucija.

Navedeni elementi plana bi obuhvatili prvu fazu, koja bi bila sprovedena u kratkom roku.

Zatim, kako se navodi, slijedi veliko finale, na koje bi trebalo da se sačeka 20 godina.

Poslije tog perioda, u Zajednici srpskih opština bi bio održan referendum o otcjepljenju, što bi stvorilo realnu šansu da se dio Kosova na kome živi većinsko srpsko stanovništvo vrati pod efektivnu vlast Beograda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA