Matijašević za predsjednika, Vujičić smijenjen, Popović se povukao

1479
Ilija Vujičić, Darko Matijašević i Vitomir Popović

Iako najavljena kao svojevrsni treći blok u Srpskoj, koalicija “Za Republiku”, koju su prije oko tri mjeseca ozvaničili Darko Matijašević (SNS), Ilija Vujičić (PUP RS) i Vitomir Popović (Izvorna Srpska), danas više ne postoji.

Odluka da 7. oktobra izađu sa zajedničkim listama potpisana je 19. aprila, o čemu je SrpskaCafe pisala u tekstu “RS ide u pogrešnom pravcu, alternativa je nužna“, a tada je najavljeno da se intezivno razgovara sa još tridesetak političkih subjekata, a da će se odluke ko će im se u međuvremenu pridružiti donositi u narednom periodu. Krajem juna saopšteno je da im se pridružuje i pokret “Snaga naroda” na čelu sa Aleksom Milojevićem.

Nikola Poplašen
Raskol i povlačenje PUP-a

Najavljeno je da će ova koalicija imati i kandidate za dvije najznačajnije funkcije, predsjednika Srpske, gdje se zvanično spominjalo ime bivšeg prvog čovjeka RS Nikole Poplašena, te srpskog člana Predsjedništva BiH, koje je “ciljao” Matijašević, bivši ministar unutrašnjih poslova RS i novopečeni šef “udruženih naprednjaka”, opcije koja je objedinila pet naprednjačkih frakcija.

Međutim, nepunih mjesec dana nakon potpisivanja pomenutog sporazuma, stvari kreću nepredviđenim tokom. Ilija Vujičić, dotadašnji predsjednik Partije ujedinjenih penzionera RS biva smijenjen sa funkcije stranačkog šefa, a prema odluci Predsjedništva stranke za njegovog nasljednika postavljena je Vinka Pušonja.

– Razlog za smjenu Vujičića je sporazum o formiranju koalicije “Za Republiku”, a koji je Vujičić potpisao bez saglasnosti Predsjedništva ove partije. Ja sam na prijedlog Pedsjedništva sazvala vanrednu sjednicu Glavnog odbora, zato što je situacija hitna. Vujičić je potpisao neki treći blok bez saglasnosti Predsjedništva i Glavnog odbora zbog čega smo Vujičića razriješili dužnosti – rekla je Pušonja koja je dodala da je “Vujičić prvo potpisao sporazum o koaliciji, a tek sedam dana nakon toga obavijestio članove stranke”.

Sporazum PUP-a i DNS-a

Sa druge strane, Vujičić je tvrdio da je nezakonito smijenjen, a slučaj je završio na sudu, zbog čega je ova stranka onemogućena da samostalno učestvuje na ovogodišnjim opštim izborima.

Međutim, to nije spriječilo novu šeficu penzionera da pozove članstvo PUP-a da svoj glas daju kandidatima Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Povlačenje Izvorne Srpske

Početkom ove sedmice, Izvorna Srpska koju predvodi bivši dekan banjalučkog Pravnog fakulteta i Ombudsman BiH Vito Popović, saopštila je da se povlači iz izborne trke, čime je koalicija “Za Republiku” i zvanično “rasformirana” a u oktobru će se okušati samo naprednjaci.

– Izvorna Srpska neće učestvovati na predstojećim opštim izborima i povlači se iz pretkoalicionog sporazuma koji je potpisala sa Srpskom naprednom strankom. Ovakva odluka je donesena jer nije došlo do izmjene Izbornog zakona, čime je, po ko zna koji put, ostavljen prostor za manevar, krađu i kupovinu glasova. Ovako se izborna krađa legalizuje, a legitimni predstavnici postaju oni koji su najviše iznad zakona – istakli su iz ove stranke te dodali da je “neophodno uvesti skeniranje glasačkih listića i zabranu upotrebe mobilnih telefona na glasačkim mjestima”.

Nakon “raspakivanja” koalicije i profesor Aleksa Milojević sa svojim pokretom odlazi na drugu stranu te završava na listi Saveza za novu politiku Zorana Mastila, gdje će se okušati u trci za ulazak u Narodnu skupštinu RS.

Naprednjaci tako prijavljuju Centralnoj izbornoj komisiji samostalan nastup na ovogodišnjim izborima, a u međuvremenu mijenjaju i najavljene kandidate za inokosne funkcije. Matijaševićevo ime se rotira sa Predsjedništva BiH na kandidata za predsjednika Srpske, dok se na drugoj poziciji pojavljuje ime Mirjane Popović, koja je kandidat za funkciju u Sarajevu.

Ime Nikole Poplašena iščezava, te se on neće naći na glasaškim listićima 7. oktobra. Da će biti kandidat za predsjednika Srpske govorilo se i pred Opšte izbore 2014. godine ali ni tada, kao ni ove godine, do toga nije došlo.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA