Marija Kiri prva na listi žena koje su promijenile svijet

648

Čitaoci BBC-ovog časopisa Histori izabrali su naučnicu poljsko-francuskog porijekla Mariju Kiri za najuticajniju na listi 100 žena koje su promijenile svijet.

Svrstali su je na prvo mjesto, jer je ona bila prva osoba koja je osvojila dvije Nobelove nagrade – za fiziku 1903. i za hemiju 1911. godine, ali i zbog istraživanja radioaktivnosti.

Na drugom mjestu našla se američka aktiviskinja Roza Parks, koja je odbila da ustupiti svoje mjesto u autobusu bijelcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem mjestu je Emelin Panherst, jedna od osnivača Socijalno-političke unije žena, koja je doprinijela da žene dobiju pravo glasa.

Četvrto mjesto zauzela je engleska matematičarka i pionir računarskog programiranja Eda Lavlejs, dok je peta britanska hemičarka Rosalin Frenklin, koja je doprinijela razumijevanju molekularne strukture DNK.

Anketa koju je BBC sproveo svojevrsno je priznanje ženama koje su ostvarile nevjerovatna dostignuća, izjavila je Henali Patel, portparolka najvećeg britanskog udruženja za prava žena Fouset sosajeti.

Na listi se među prvih 20 nalaze još i bivša britanska premijerka Margaret Tačer, Djevica Marija, spisateljica Džejn Ostin, princeza Dajana, Amelija Erhart, prva žena pilot koja je avionom sama preletjela Atlantik, majka Tereza…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA