Makron odgovorio Orbanu i Salviniju

420

Francuski predsjednik Emanuel Makron nije ostao dužan potpredsjedniku italijanske vlade Mateu Salviniju  i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na kritike koje su mu uputili povom migrantske krize.

Orban i Salvini su kritikovali Makrona i poručili da će uzajamno sarađivati pred izbore za Evropski parlament 2019. kako bi se usprotivili “promigracionoj grupi zemalja, koje predvodi francuski predsjednik”, podsjeća Rojters.

Na molbu da prokomentariše te kritike, Makron je ocijenio da se danas stvara ogroman jaz između nacionalista i progresivaca i naglasio da on neće ni na koji način dati svoj doprinos nacionalistima i onima koji zagovaraju govor mržnje.

– Tako da, ako su željeli da me vide kao svog glavnog protivnika, imali su pravo da to urade – rekao je Makron, kojeg Rojters opisuje kao proevropskog lidera sa željom da dublje integriše EU.

Makron se novinarima obratio tokom posjete Danskoj.

Salvini je juče rekao da bi Francuska trebala da pokaže veću “solidarnost i osjećajnost” kad je riječ o imigraciji i da okonča svoju politiku vraćanja migranata koji pokušavaju da uđu u Francusku na graničnom prelazu Ventimilja.

– Francuski predsjednik Emanuel Makron je prvi koji bi trebalo da pokaže solidarnost i empatiju zbog ponovnog otvaranja granice u Ventimilji – rekao je Salvini nakon sastanka s Orbanom u Milanu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA