Makedonija dobila NATO “uputstva”?

350

Vlada Makedonije dobila je “uputstvo” NATO za ispunjenje zadatih uslova prijema zemlje u članstvo Sjevernoatlanske vojne alijanse. U narednih 18 mjeseci, kako je bilo i najavljeno na julskom Samitu, Skoplje na tom putu mora da ispuni niz političkih, ekonomskih, bezbjednosnih i uslova u oblasti sudstva.

Razgovori između Makedonija i NATO za članstvo trebalo bi da počnu idućeg mjeseca, a u pomenutom dokumentu, prema istaknutom dosadašnjem iskustvu, “mogu da traju do aprila 2020. godine.”

Finansiranje

Prema objavljenim pojedinostima iz dokumenta NATO, u okvirima predloženih obaveza Makedonija mora da ispuni i niz uslova u oblasti bezbjednosti, pravnih poslova i resursa koji uključuju tenderske procedure. Takođe i obezbjeđenje budžeta za zajedničko finansiranje programa Alijanse.

U objavljenom dokumentu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga dostavljenom Vladi u Skoplju, precizirane su zadate obaveze državne administracije vezano sa Koordinacionim savjetom “na vladinom i ministarskom nivou”. Među navedenim obavazema je “nastavak vladavine prava i reformi u sudsvu, uključujući neophodnost jačanja nezavisnosti sudstva i preduzimanja aktivnih koraka za pojačanje odgovornosti za korupciju i organizovani kriminal, uključivo i na visokom nivou”.

Zahtijeva se povećanje napora za izgradnju funkcionalnog multietničkog društva zasnovanog na potpunoj implementaciji Ohridskog okvirnog sporazuma. Doslijedno sprovođenje svih propisanih unutrašnjih procedura u odnosu na dogovor o rješavanju pitanja imena, što je uslov za uspješan završetak pristupnog procesa.

– Da se obezbijedi veća transparentnost i adekvatan nadzor nad obavještajnim i bezbjednosnim službama. Implementacija preporuka međunarodnih partnera i zakona donijetih od decembra 2017. godine u ovoj oblasti – navedeno je u dokumentu NATO.

Pored političkih zadataka, dodaje se, istovremeno u zadatom roku su i obaveze ispunjenja brojnih uslova iz odbrambeno vojne oblasti. Između ostalog, zahtijeva se ispunjenje osiguranja da “ne postoje ustavna ili zakonska ograničenja koja bi mogla da spriječe kolektivne odbranbene operacije, da se provjere unutrašnje procedure za upućivanje oružanih snaga u inostranstvo”.

Makedonija prema dokumentu iz Brisela mora da osigura da su sve strateške smjernice za razvoj, transformaciju i funkcionisanje nacionalnog sistema odbrane i sposobnosti da su u saglasnosti sa budućim članstvom u NATO.

Iz NATO se Makedoniji nalaže da započne sa “sprovođenjem planova restruktuiranja i modernizacije oružanih snaga u cilju postizanja planiranih vojnih kapaciteta i razvijanja osposposobljenih, raspoloživih i održivih snaga sposobnih da doprinesu misijama Alijanse. Održavanje nivoa dovoljnih rashoda za odbranu u podršci prestruktuiranja i modernizacije oružanih snaga, omogućenjem efektivnog doprinosa Alijansi”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA