Lukašenko smijenio Vladu

510

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko smijenio je Vladu zemlje. Bivši direktor Razvojne banke Sergej Rumas postavljen je za premijera, objavljeno je na sajtu šefa države.

Rumas je na mjestu premijera zamijenio Andreja Kobjakova, koji je na toj funkciji bio od 2014. godine.

Osim toga, Lukašenko je napravio i druge kadrovske promjene u Vladi. Za prvog potpredsjednika Vlade imenovao je Aleksandra Turčina, koji je prije toga bio načelnik aparata Savjeta ministara. Igor Ljašenko, koji je bio na čelu koncerna „Belneftehim“, postao je zamjenik premijera. On će se baviti pitanjima industrije, goriva i energetike, a kojima se ranije bavio Vladimir Semaško.

Za još jednog zamjenika premijera imenovan je Vladimir Kuharev, koji je bio zamjenik predsjednika Odbora za državnu kontrolu. On će odgovarati za oblast gradnje, komunalnih usluga i saobraćaja.

Igor Petrišenko, ambasador Bjelorusije u Rusiji, takođe je postao zamjenik premijera. On će odgovarati za socijalnu sferu — zdravstvo, obrazovanje, kulturu i sport.

Predsjednik je takođe imenovao nekoliko ministara: Dmitrij Mikulenok postao je ministar arhitekture i izgradnje, Pavel Utjupin ministar industrije, Konstantin Šuljgan ministar komunikacija i informisanja, Dmitrij Krutoj ministar ekonomije. Roman Golovčenko postao je predsjednik Državnog vojno-industrijskog komiteta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA