Nebojša Ristić: Led Zeppelin – Ortodoksni blues Kelti

1012

Godišnjice su u modi, i to ne tek od juče. Gotovo da nema dana u kojem se ne pojavi neko 50 godina staro izdanje u novom ruhu, bilo da je u pitanju remaster ili “novi” video-spot na poznatu temu.

Na to nisu imuni ni najveći, a Led Zeppelin to svakako jesu, mislim ne imuni već najveći. Tako se već pojavio osvježeni spot, tačnije isječak iz njihovog koncertnog filma “The Song Remains The Same” koji će sad biti dostupan u proširenom izdanju. U pitanju je standard ne samo Zeppelina već i kompletnog rokenrola “Black Dog”. No, čak ni to nije sve, u najavi je i neka vrsta autobiografije “Led Zeppelin by Led Zeppelin” a koja se očekuje sa nestrpljenjem jer je ovo prvi put da sami Zeppelini iznose svoju verziju legendarne priče koja je dosad bezbroj puta ispričana, ali od strane drugih. Kod nas je dostupna u sjajnom prevodu Dejana Cukića “Kada su divovi hodali Zemljom” autora Micka Rocka, a vrijedilo se potruditi i pročitati „Hammer Of Gods“ Stevena Daviesa.

Čitajući sve te knjige i slušajući albume (u očima benda singlovi su bili iznuđeno zlo) potvrđuju se odavno poznato saznanje da takvog benda nije bilo, a teško da će i biti, bez obzira na silne imitatore ili barem sljedbenike. Nikad do kraja izvedeno na čistinu, Zeppelini su ipak rodonačelnici onog što zovemo heavy-metal sa svim njegovim vrlinama i manama.

Da ne bih sad opet izazvao “Bunu na dahije” ostaviću na volju kojih je od to dvoje više. Oni koji nisu skloni Zeppelinima isukaće sijaset razloga kojima će potkopati njihovu originalnost, ali da budemo iskreni niko te komponente na kojima su nastali nije tako uspješno spojio i iznio kroz tolike albume. Dakle, jeste bila Jeff Beck Group koja je na istim temeljima, dakle bluesu, uspostavila formu. I jeste Jeff Beck vjerovatno bolji i originalniji gitarist od svog prijatelja Jimmyja, veliki su pjevači i Rod Stewart i Robert Plant, ritam-sekcije su bile skoro podjednako kompetentne (Aunsley Dunbar jeste bio odličan bubnjar, ipak samo je jedan Bonzo, čovjek kojeg bi “i kad bi vam vezali oči, poznali međ’ hiljadu…bubnjara”), ali su četiri momka u Led Zepp, sa razliku od Jeffa i njegovih, bili istinska ekipa od prvog dana te su zbog toga izgurali kroz ono što nije skoro niko osim njih.

Led Zeppelin

Pritom se misli, na zloglasnu reputaciju koja ih je pratila od prvog dana kad su u Americi, ali ne i u svojoj rodnoj Engleskoj, postali predmet obožavanja te se našli u epicentru seksualnog i svakog drugog uragana. Sudeći po brojnim svjedočenjima iz tog perioda gotovo da bi im više odgovaralo ime jednog drugog velikog britanskog benda “The Animals”. Čak i bukvalno, jer već su opšte mjesto seksualni eksperimenti sa različitim životinjama, ne samo domaćim već i onim drugim, npr. malim ajkulama. Postoje samo dvije mogućnosti kako je baš njih pratila takva fama. Ili su zaista bili šampioni u toj disciplini ili su drugi svoje eskapade bolje krili. Film “Almost Famous” Camerona Crowea je svjedočanstvo, i to veoma ublaženo, o tome šta se dešava kada četiri momka tek ušla u treću deceniju izložite svetom trojstvu koje je opjevao Ian Dury.

Svesti priču o Led Zeppelin samo na ovu dimenziju bila bi kardinalna greška i izjednačavanje sa recimo Motley Crue. Muzika je ono što se računa, a Page i ekipa su kreirali opus koji se jeste naslonio na Willieja Dixona, Alberta Kinga i druge blues velikane, ali se taj isti blues u njihovim rukama izvrgao u nešto sasvim drugo, čudovišno i sa potpuno novim smislom. “When The Levee Breaks”, za one kojima treba pojašnjenje. Uh, da, umalo da zaboravim i “Since I've Been Loving You” koja možda nije takva diverzija kao prethodno pomenuta, ali je svejedno jedna od najljepših bijelih blues numera.

Veličina LZ je bila između ostalog i u tome što su vlastite a samim tim i horizonte svojih poklonika širili i nadograđivali brojnim sadržajima koji nisu bili samo blues. Tu se prvenstveno misli na Plantova duboka istraživanja keltskih predanja, a nije bilo teško prepoznati ni zvukove Azije i Afrike. Važnije od svega, rezultati te potrage nisu bili nedorečeni već veličanstveni. Ne treba ići dalje od “Kashmira”.

Za to su naravno bila potrebna ne jedan već četiri Mandušića Vuka, pa su pored ostalog njihovi rezultati ostali nedostižni za sve druge bendove na istom tragu. Tu negdje leži i objašnjenje zašto, takvi hermetični, ovdje na Balkanu nisu bili kult kao recimo Deep Purple. Iz današnje perspektive pomalo je i nejasno kako su uopšte bili poređeni sa Purple, Sabbath ili Heep, solidnim bendovima, ali u potpuno drugoj kategoriji. Nije to bio slučaj samo kod nas. Zeppelini su na samom početku svoje karijere postali instantno veliki u Americi, usred vladavine hippy pokreta i to u njegovom samom srcu u Kaliforniji. Ne treba ni isticati kako i koliko su ga nadživjeli.

Čudan i samo valjda tada moguć spoj virtuoza i okultnog mistika sa gitarom, samozatajnog basiste a ustvari multiinstrumentaliste bez premca sa dva skoro pa seoska momka, seks simbolom nevjerovatno sugestivnog vokala i čistom silom koja je i pored toga što je udarala bubanj kao niko prije njega imala nevjerovatno lagan dodir, i nije mogao da da drugačiji rezultat. Samo potpuni promašaj ili potpuni trijumf.

Onog dana kada je ta neraskidiva kamaraderija potrgana smrću Bonhama, nije bilo te sile, zemaljske, nebeske ili finansijske koja bi ih okupila, osim tu i tamo, ali nikad više zarad novog albuma. Jer kao i svaki put u njihovoj karijeri Zeppelini nikad nisu pristajali na second best. Ovogodišnji jubilej je prilika da vidimo da li će Mr. Page popeglati i jednu od rijetkih stvari koja im se pomalo otela, taj koncertni album i film. Za vjerovati je da je u djelima svog uzora Aleistera Crowleyja našao recept i za to.

Nebojša Ristić

Nebojša Ristić je novinar i voditelj. Zaražen je teškim oblikom rokenrolmanije još prije četiri decenije. Jedno vrijeme se od toga bezuspješno liječio i na kraju – odustao. Iz nekog samo njemu znanog razloga, uživa da svoja otkrića i razmišljanja na ovu temu podijeli sa vaskolikom populacijom, mada zna da istu, osim jednog, statistički zanemarivog broja, to savršeno ne zanima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA